Gå direkt till textinnehållet

ICA pressar fondavgifter

Att matvarukedjan ger sig in i fondvärlden låter mycket lovande. Det behövs nya perspektiv och erfarenheter i en gammal bransch som fastnat i dyra strukturer och spararna tycks spara allt sämre och få ut allt mindre.

 

I dag har svenska sparare 54% i räntor. Sparkonton som ger i snitt 1 procent avkastning är den största magnet. Sedan kommer räntefonderna som lockat 100-tals miljarder. När vi samtidigt har en lägsta räntenivån i manna minne. För mig är detta ett dystert exempel på usel rådgivning. Det är bankvärlden som måste lära sparare att se långsiktigt. Att sparare fastnar i noll-räntor är en illa dold skandal. Många borde amortera. Andra sparare borde välja aktiefonder istället. Men att ligga i räntor till 1% i många år borde vara förbjudet i bankens etiska bok.

 

Inte går det att försvara med att svenska folket är pessimister. Eller att de är oroliga för Euron. Att ge sparare 1 procent i ränte när tillväxten i landet är 0,8% är inte att spara. Det är att betala till banken för att förvara sina pengar. Sparare får ju färre pengar tillbaka.

 

Då är det bra att ICA ger sig in i fondkampen. Det kan bara bli bättre.

 

Bolaget ICA har en genunin erfarenhet av hur det är att spara på kostnader. Matbranschen tillhör de som sparat mest senaste 20-30 åren. Förr la vi svenskar enomt mycket mer pengar på mat. I dag är lever matkassan en tynande tillvaro. Samma resa kommer sparbranschen att göra. Spararna vill inte lägga pengar på sparpengar som ger allt mindre. Därför är det helt rätt att ICA kommer in och visar bankvärlden hur det minsann går att pressa priser.

 

Med ICA-Bengt som fondrågivare så kommer spararna förstå att detta med fonder är inte svårt, ska inte kosta mycket och ska vara begripligt, enkelt och lätthanterligt. Nu har inte ICA någon särskild fonderfarenhet. Och det är poängen. Att spara i fonder är inte svårt. Utan knepiga rådgivare så kommer spararna säkert ta lite mer eget ansvar. Och det lilla ansvaret kommer att räcka för att ge dem lägre avgifter och mer i handen. Detta borde svenska sparare se fram mot. Och bankerna och deras rådgivare kommer säkert kunna lära sig en hel del.

 

HEJA ICA! Det behöver svenska sparare.

/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord