Gå direkt till textinnehållet

Idrott är politik är ekonomi

Ishockey-VM i Sverige kryper den neutrala idrottsrörelsen för den vitryske diktatorn Lukasjenko. Men idrott är politik är ekonomi är vi människor. Allt hänger ihop. Synd att inte idrottarna ser hela sin roll. Att tysta debatten är mig veterligen censur.

 

Till skillnad från djuren så har människor ett samvete. Vi reagerar mot diktatorer. Det borde gälla även idrottare. Att vi inte ska tala politik i de få möten med Vitryssland vi har ter sig konstigt. Eftersom idrott, politik, ekonomi och allt hänger ihop. Vi kan väl inte lämna politiken till politikerna. Då blir vi lika blinda som när Telia-VD:n nyligen de for österut.

 

Våra två sista diktatorer i Europa Rysslands Putin och Vitrysslands Lukasjenko möter nu återigen på motstånd. I går demonstrerade 10 000 personer i Moskva mot för att uppmärksamma att Putin återvaldes för 1 år sedan. Att demonstrationerna ägde rum utan att Putins utsända fängslade pensionärer och ungdomar, är ett positivt tecken.vitryska flaggan Det tyder på att sakta kanske landet kan släppa sitt feodala arv från 1800-talet, efter många år med riktigt trist enpartistat. Kanske kan rysssar och deras ekonomi öppnas igen.

 

I Vitryssland håller diktatorn Lukasjenko samtidigt landet i ett järngrepp och har förbjudit den gamla vitryska flaggan från tiden före ryska intåget 1919. Men när vitryssar här i Sverige ser sitt landslag i ishockey förbjuds de använda den gamla flaggan.

Jag har aldrig begripit mig på idrottarna rädsla för politik. När ska idrottsrörelsen förstå att idrottare är människor och förstå att de har enorm möjlighet att påverka andra människor och deras vardag. Vi kan inte tvinga ut idrottarnas samveten, men den som vill diskutera kan väl knappast stoppas. Det kallas censur, mig veterligen.

 

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord