Idrott är politik är ekonomi

Ishockey-VM i Sverige kryper den neutrala idrottsrörelsen för den vitryske diktatorn Lukasjenko. Men idrott är politik är ekonomi är vi människor. Allt hänger ihop. Synd att inte idrottarna ser hela sin roll. Att tysta debatten är mig veterligen censur.

 

Till skillnad från djuren så har människor ett samvete. Vi reagerar mot diktatorer. Det borde gälla även idrottare. Att vi inte ska tala politik i de få möten med Vitryssland vi har ter sig konstigt. Eftersom idrott, politik, ekonomi och allt hänger ihop. Vi kan väl inte lämna politiken till politikerna. Då blir vi lika blinda som när Telia-VD:n nyligen de for österut.

 

Våra två sista diktatorer i Europa Rysslands Putin och Vitrysslands Lukasjenko möter nu återigen på motstånd. I går demonstrerade 10 000 personer i Moskva mot för att uppmärksamma att Putin återvaldes för 1 år sedan. Att demonstrationerna ägde rum utan att Putins utsända fängslade pensionärer och ungdomar, är ett positivt tecken.vitryska flaggan Det tyder på att sakta kanske landet kan släppa sitt feodala arv från 1800-talet, efter många år med riktigt trist enpartistat. Kanske kan rysssar och deras ekonomi öppnas igen.

 

I Vitryssland håller diktatorn Lukasjenko samtidigt landet i ett järngrepp och har förbjudit den gamla vitryska flaggan från tiden före ryska intåget 1919. Men när vitryssar här i Sverige ser sitt landslag i ishockey förbjuds de använda den gamla flaggan.

Jag har aldrig begripit mig på idrottarna rädsla för politik. När ska idrottsrörelsen förstå att idrottare är människor och förstå att de har enorm möjlighet att påverka andra människor och deras vardag. Vi kan inte tvinga ut idrottarnas samveten, men den som vill diskutera kan väl knappast stoppas. Det kallas censur, mig veterligen.

 

/claes hemberg

publicerad
7 maj 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram