Gå direkt till textinnehållet

Indien min förebild

Indien visar både på svårigheterna och lösningarna, när de nu firar 65 år som nation. Som en spåkula för många tillväxtländer.

I dag lär det vara fest i hela Indien. För 15 augusti 1945 utropades landets självständighet. Min egen starkaste bild av Indien är två: alla ungdomar och allt pyrande engagemang. Att det finns många människor i ett miljardland kan inte förvåna någon. Men de är så unga. Som på ett universitet. Enormt vetgiriga och snittåldern låga 24-27 år. Detta präglar förstås hela samhället. Upplever du Lund eller Uppsala som häftiga ungdomsstäder i ständig förändring, så är hela Indien just så.

I indiska Infosys pyramid tittade jag på it-system. Mycket inspirerande.

Visst finns även i Indien gamla gubbar och gummor som stoppklossar i politiken, 400 miljoner fattiga och elbrist är också höga trösklar. Men att en halv miljard ungdomar som dessutom genom demokratin känner ett eget engagemang att vilja förändra samhället, är rena dynamitkraften. Då kan vi hitta de där uppfinningarna och nya tankesätten som förbättrar världen. Denna kombination tror jag kan tjäna som ledmotiv för många länder de närmaste 50-100 åren. Sedan har jag även haft möjlighet att träffa indier i andra delar av världen. Bilden upprepar sig; det stora engagemanget. Demokrati kanske sedan inte alltid snabbast eller effektivast. Men engagemang tror jag fortfarande är den viktigaste nyckeln för mänskliga rättigheter, miljön och välstånd. Heja Indien!

 

Vilken bild har du av Indien?/claes hemberg

(Om detta är en signal att köpa Indienfonder http://shorturl.se/?3RUz2? I första hand väljer jag breda tillväxtfonder. Sedan kan länderfonder som Indien absolut vara intressanta. Men liksom ungdomar så har de ett ofta och snabbt skiftande humör. Och liksom våra egna ungdomar kommer de på lång sikt sannolikt att överträffa alla våra förväntningar med råge)

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord