Indonesien växer igen

(Jakarta) Indonesierna har löner i nivå med svenskarna 1912. Det är inte fattigt. Utan bara väldigt stor andel bönder fortfarande. Medellivslängden däremot är mycket bättre. 70 år. Som svenskarna år 1951. Vi når andra destinationen på höstens sparar-resa; Indonesien.

De 17000 öarnas land. 27-28 plusgrader året runt. Till ytan fem gånger större än Sverige. Känd för sina rekordmånga fullt levande vulkaner. Lite udda för denna del av världen är majoriteten muslimer. Men det fångar väl vilka som kolonialiserade landet redan på 1300-talet. Sedan dess har både portugiser, holländare och japaner härskat här. Idag är det en fungerande demokrati, efter många årtionden med samma enväldiga ledare Suharto. Men asiatiska finanskrisen 1998 tvingade honom att avgå.

Indon bnp

Det geografiska läget i Sydostasien placerar Indonesien nära Kina och Japan, nära Indien, nära Australien och förstås alla mindre länder just i Sydostasien. Det gynnsamma läget stärkas av den enorma befolkningen på över 250 miljoner invånare. Antalet invånare gör landet till ett av de mest befolkade i världen.

Idag är Indonesien är världens största producent av palmolja. Till detta har industrier som olja, energi och även textil, sko, gruvdrift, cement, skogsavverkning och gummi. På senare växer nu turismen.

SENASTE NYTT:
”Stark börsavslutning i Jakarta är att vänta”
”93 kvinnor till bolagsstyrelser hittills i år i Malaysia”
 ”Palmolivoljan äntligen på börsen” http://www.thejakartapost.com/
FAKTA OM LANDET: http://www.globalis.se/Laender/Indonesien

Men landet har utifrån hälsa och ekonomi vaknat sent. Fortfarande 1960 så var medellivslängden låga 43 år. Tjugo år senare 1980 hade den nått 60 år och idag 72 år. Ekonomiskt har landet tagit tydliga kliv framåt. Finanskrisen 1998 kastade ekonomin tillbaka 5 år, men snart var det återhämtat.

Statistikresan med Hans Roslings Gapfinder http://bit.ly/17MR4zB

Nu väntar tre spännande dagar med lokala bolag inom industrin, tjänstesektorn och inom ekonomi. Vi träffar svenska Lundin Petroleum som borrar efter gas och olja utanför kusten. Ett möte med svenska ambassadören ska vi också hinna med.

Vad vill du veta om Indonesien? /claes hemberg

publicerad
28 november 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram