Gå direkt till textinnehållet

Indonesien växer igen

(Jakarta) Indonesierna har löner i nivå med svenskarna 1912. Det är inte fattigt. Utan bara väldigt stor andel bönder fortfarande. Medellivslängden däremot är mycket bättre. 70 år. Som svenskarna år 1951. Vi når andra destinationen på höstens sparar-resa; Indonesien.

De 17000 öarnas land. 27-28 plusgrader året runt. Till ytan fem gånger större än Sverige. Känd för sina rekordmånga fullt levande vulkaner. Lite udda för denna del av världen är majoriteten muslimer. Men det fångar väl vilka som kolonialiserade landet redan på 1300-talet. Sedan dess har både portugiser, holländare och japaner härskat här. I dag är det en fungerande demokrati, efter många årtionden med samma enväldiga ledare Suharto. Men asiatiska finanskrisen 1998 tvingade honom att avgå.

Indon bnp

Det geografiska läget i Sydostasien placerar Indonesien nära Kina och Japan, nära Indien, nära Australien och förstås alla mindre länder just i Sydostasien. Det gynnsamma läget stärkas av den enorma befolkningen på över 250 miljoner invånare. Antalet invånare gör landet till ett av de mest befolkade i världen.

I dag är Indonesien är världens största producent av palmolja. Till detta har industrier som olja, energi och även textil, sko, gruvdrift, cement, skogsavverkning och gummi. På senare växer nu turismen.

SENASTE NYTT:
”Stark börsavslutning i Jakarta är att vänta”
”93 kvinnor till bolagsstyrelser hittills i år i Malaysia”
 ”Palmolivoljan äntligen på börsen” http://www.thejakartapost.com/
FAKTA OM LANDET: http://www.globalis.se/Laender/Indonesien

Men landet har utifrån hälsa och ekonomi vaknat sent. Fortfarande 1960 så var medellivslängden låga 43 år. Tjugo år senare 1980 hade den nått 60 år och i dag 72 år. Ekonomiskt har landet tagit tydliga kliv framåt. Finanskrisen 1998 kastade ekonomin tillbaka 5 år, men snart var det återhämtat.

Statistikresan med Hans Roslings Gapfinder http://bit.ly/17MR4zB

Nu väntar tre spännande dagar med lokala bolag inom industrin, tjänstesektorn och inom ekonomi. Vi träffar svenska Lundin Petroleum som borrar efter gas och olja utanför kusten. Ett möte med svenska ambassadören ska vi också hinna med.

Vad vill du veta om Indonesien? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord