Gå direkt till textinnehållet

Insiderhandel före rapport

Insiderlagen hindrar inte alla insider från att handla dagen före rapport. För lagen fungerar inte så bra som vi tror och hoppas.

Häromdagen handlade en insider aktier för 1 msek, dagen före rapport. Och det var helt lagligt. Ja, vissa insiders får det. Det gäller 100-tals personer i Sverige. Vi kan bara häpnas över att de inte är mer rakryggade. För hit når inte lagen.

Handelsförbud har alla vd:ar och styrelsen en månad före rapport. Det välkända insynsregistret, där alla insiders får visa sina affärer, är däremot en annan sak. Reglerna överlappar inte varandra. Det gör att en person som är insider mycket väl kan handla dagarna före rapport. Du kan vara försäljningschef eller exempelvis storägare och ändå inte vara hindrad att handla exempelvis dagen före rapport. För dessa behöver inte ha insyn i det dagliga arbetet, lyder motiveringen. Det argumentet har jag inte mycket för. Självklart kan många insiders dofta till sig rapportsiffror i förväg.

Lagen beher stramas upp. Självklart ska insiders inte handla månaden före rapport.

Senast i veckan skedde det. Dagen före rapport! Profilgruppens huvudägare Stillström handlade bara några handelstimmar före det att kvartalets siffror blev allmänt kända. Eftersom han är insider, men utan inspektionens handelsrestrektioner är affären laglig.

Fre 21 okt handlade huvudägaren Stillström för nära 1 msek.

Må 24 okt avger bolaget rapport.

Först fem dagar efter affären måste den redovisas.

Men frågan är vilken moral vi kan vänta oss av huvudägare. Andra insiders Lundberg i Skanska eller Andersson i Kappahl, kan jag inte tänka mig någonsin skulle gå in och handla dagen före rapport. Nej, det är inte snyggt, hur lagligt det än är. Att en affär dagen före rapport dessutom offentliggörs senaste 4 dagar efter rapport gör det än smutsigare. Allmänheten får reda på det allt för sent.

Frågan är vilka krav vi över huvudtaget ska ställa på insiders. Borde inte hela ledningen på företag och storägare ställa sig i ledet självmant? Och gärna chefer i organisationen och varför inte alla anställda. Det finns ingen anledning att de inte ska innefattas. Det behöver inte vara reglerat av Finansinspektionen, utan varje företagsledning kan sätta upp den ambitionen.

Vad väntar du dig av en insider?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord