Insiders gömsle öppnas

Fram till idag har insiders kunnat helt lagligt gömma sina affärer. För en sparform har inte haft rapporteringstvång. Det har rört affärer för många miljarder. Fram till nu.

Insiders har kunnat handla i bolagen som de kan utan och innan, utan att ha minsta skyldighet att rapportera en bokstav. Det låter som regelbrott, men reglerna har haft ett kryphål.

Lösningen har varit kapitalförsäkring. Där står aktier inte registrerade på den enskilde som ägare, utan det är försäkringsbolaget som står som ägare på den enskilda försäkringen.

Hela 5-10% av affärerna väntas ha skett den vägen. Alla har säkert inte gjort det med ont uppsåt. Skattefördelarna där är ju påtagliga. Men bara misstanken om att det pågått något fuffens är inte acceptabelt.

Men det faktum att insiders där har kunnat agera, utan någon som helst kontroll från
Finansinspektionen har varit riktigt dålig reklam för branschen, för Finansinspektionen, för lagen och inte minst för sparformen.

Nu ska förhållandet snabbutredas. Allt ska redovisas redan i oktober. Jag hoppas på att reglerna förändras redan i januari. Så att vi alla kan se allt insiders gör.

/claes hemberg

publicerad
14 juni 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram