Gå direkt till textinnehållet

Insiders gömsle öppnas

Fram till i dag har insiders kunnat helt lagligt gömma sina affärer. För en sparform har inte haft rapporteringstvång. Det har rört affärer för många miljarder. Fram till nu.

Insiders har kunnat handla i bolagen som de kan utan och innan, utan att ha minsta skyldighet att rapportera en bokstav. Det låter som regelbrott, men reglerna har haft ett kryphål.

Lösningen har varit kapitalförsäkring. Där står aktier inte registrerade på den enskilde som ägare, utan det är försäkringsbolaget som står som ägare på den enskilda försäkringen.

Hela 5-10% av affärerna väntas ha skett den vägen. Alla har säkert inte gjort det med ont uppsåt. Skattefördelarna där är ju påtagliga. Men bara misstanken om att det pågått något fuffens är inte acceptabelt.

Men det faktum att insiders där har kunnat agera, utan någon som helst kontroll från
Finansinspektionen har varit riktigt dålig reklam för branschen, för Finansinspektionen, för lagen och inte minst för sparformen.

Nu ska förhållandet snabbutredas. Allt ska redovisas redan i oktober. Jag hoppas på att reglerna förändras redan i januari. Så att vi alla kan se allt insiders gör.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord