Insiders murkna moral

fiinspektionenInsiders har kunnat kringgå lagen på fler sätt fram till juli i fjol. Nya regler har sedan äntligen satt stopp för det på flera sätt. Men fortfarande har vi ingen aning om hur många som utnyttjat kryphålet. Det vill jag veta, innan vi vänder blad. Och ska vi inte vänta oss lite högre moral från de högst uppsatta inom svenskt näringsliv?

Börsbolagens chefer och styrelser får inte handla i de egna aktierna hur som helst. Eftersom de har insyn vi andra saknar, finns här insiderregler. Men fram till juli i fjol så fick de handla bolagets egna warranter, berättar författarna Agerman och Palutko i en ny bok om Fingerprint.

Insiderhandel i warranter är direkt vetlöst, tänker jag. Reglerna var ju satta för att stoppa insiderhandel. Det borde självklart även gälla warranter, eftersom de är tätt sammankopplade med aktier. Men ändå tillät finansinspektionen handeln i warranter. Exakt varför inspektionen gjorde undantaget vet vi inte idag. Personerna bakom beslutet har slutat på myndigheten.

Reglerna sa ju tydligt att insiders var tvugna att rapportera ”aktierelaterade instrument”. Att warranter då slapp undan granskningen måste vara ett missförstånd. Antagligen har de sakkunniga misstolkat instrumentet. Jag kan inte se någon annan förklaring.

Hur stor handel som insiders i alla börsbolag stått för senaste åren vet vi fortfarande inte idag. Jag har aldrig hört talas om kryphålet tidigare. Det vill säkert många sparare veta, innan vi lägger insiders moras till handlingarna.

I samma anda har handel i den egna aktien inom ramen för kapitalförsäkringar tidigare varit laglig. Sedan i juli har även insiderhandeln där stoppats. Äntligen. Efter att vi vet att ett antal vd:ar utnyttjat just det kryphålet.

Att vd:ar och andra insiders utnyttjade kapitalförsäkringar och warranter, bara för att de ”inte var olagliga” har jag fortfarande mycket svårt att smälta. Personerna beträder genast min svarta lista.

Liksom det inte är olagligt att köra motorcykel på bakhjulet. Men när jag ser det mitt i en stad bland barnvagnar och cyklister tänker jag samma sak. Vettlöst.

Vad väntar du dig av insiders?/claes hemberg

publicerad
23 januari 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram