Gå direkt till textinnehållet

Insiders murkna moral

fiinspektionenInsiders har kunnat kringgå lagen på fler sätt fram till juli i fjol. Nya regler har sedan äntligen satt stopp för det på flera sätt. Men fortfarande har vi ingen aning om hur många som utnyttjat kryphålet. Det vill jag veta, innan vi vänder blad. Och ska vi inte vänta oss lite högre moral från de högst uppsatta inom svenskt näringsliv?

Börsbolagens chefer och styrelser får inte handla i de egna aktierna hur som helst. Eftersom de har insyn vi andra saknar, finns här insiderregler. Men fram till juli i fjol så fick de handla bolagets egna warranter, berättar författarna Agerman och Palutko i en ny bok om Fingerprint.

Insiderhandel i warranter är direkt vetlöst, tänker jag. Reglerna var ju satta för att stoppa insiderhandel. Det borde självklart även gälla warranter, eftersom de är tätt sammankopplade med aktier. Men ändå tillät finansinspektionen handeln i warranter. Exakt varför inspektionen gjorde undantaget vet vi inte i dag. Personerna bakom beslutet har slutat på myndigheten.

Reglerna sa ju tydligt att insiders var tvungna att rapportera ”aktierelaterade instrument”. Att warranter då slapp undan granskningen måste vara ett missförstånd. Antagligen har de sakkunniga misstolkat instrumentet. Jag kan inte se någon annan förklaring.

Hur stor handel som insiders i alla börsbolag stått för senaste åren vet vi fortfarande inte i dag. Jag har aldrig hört talas om kryphålet tidigare. Det vill säkert många sparare veta, innan vi lägger insiders moras till handlingarna.

I samma anda har handel i den egna aktien inom ramen för kapitalförsäkringar tidigare varit laglig. Sedan i juli har även insiderhandeln där stoppats. Äntligen. Efter att vi vet att ett antal vd:ar utnyttjat just det kryphålet.

Att vd:ar och andra insiders utnyttjade kapitalförsäkringar och warranter, bara för att de ”inte var olagliga” har jag fortfarande mycket svårt att smälta. Personerna beträder genast min svarta lista.

Liksom det inte är olagligt att köra motorcykel på bakhjulet. Men när jag ser det mitt i en stad bland barnvagnar och cyklister tänker jag samma sak. Vettlöst.

Vad väntar du dig av insiders?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord