Gå direkt till textinnehållet

Insiders ska stoppas

Insiderhandeln genom kapitalförsäkring ska stoppas. Fi har fått uppdraget att starta en utredning. Det är 2 år efter problemet uppdagades.

Bakgrunden är att sparare i kapitalförsäkring inte noteras som direkt aktieägare, därför har insiders här kunnat handla i godan ro. Även den insider som haft något högre moral och velat rapportera insiderhandel har inte fått göra det. Inspektionen har inte tagit emot sådana anmälningar.

Detta vakum med osynlig insiderhandel har insiders utnyttjat senaste åren. Statistiken visar att den officiella handeln av insiders minskat. Därmed finns det skäl att tro insiders använt bara flyttat sina affärer till kapitalförsäkringen allt mer.

Jag har också sett det i årsredovisningar och kvartalsrapporter. Där minsann kan högt uppsatta personer redovisa att de köpt aktier i ”sitt bolag ” genom kapitalförsäkring. Men det är bra sent. Det är ju när affären görs som vi vill veta om det. Alla insiders som köper via kapitalförsäkring borde självmant gå ut och offentliggöra köpen via traditionellt pressmeddelande. Allt annat är mörkning.  

Nu är Finansinspektionen på bollen och ska utreda saken. Förhoppningvis går det fort och allting blir klart till dess att nya lågskattekontot ska rulla 1 januari 2012. Men det fortfarande två år sedan som frågan kom upp på bordet första gången. http://di.se/Artiklar/2009/2/2/7153/DEBATT–Ingen-ursakt-for-insiders/ Helt klart har nya ministern Norman vässat agendan, till spararnas fördel! Det gillar jag/Claes Hemberg