Gå direkt till textinnehållet

Ipad-pensionären är född

En speciell julklapp hjälper 10 000-tals att bryta ny mark på nätet dessa dagar. Hemma hos nyfödda Ipad-pensionärer. Jag har mött flera. Men var är spartjänsterna?

Årets julklapp var inte alls matkassen. Utan pekdator till en av många dator-ovana. Ja, de är många. Tänk på alla de svenskar som aldrig haft tillgång till alla fakta och tjänster på nätet.  För de bär på minnet av komplicerade apparater från 80-talet. Sedan dess har såväl tekniken som nätet blivit stegvis bättre. Denna jul däremot har ett nytt verktyg nått ut i hem och stugor. De har nåtts av den stora hjälpen för de med datorskräck, säger de själva. Pekdatorn Ipad.  Med den stora fördelen: inget krav på instruktionsbok. Bara att peka. En självlärande liten sak. (Nej, jag har ingen än…)

Vi som arbetar med dator varje dag tycker verktyget och nätet är självklarheter. Unga generationer är dessutom jämt uppkopplad med hjälp av sina telefoner. Men alla äldre som via jobbet inte haft anledning att lära sig använda dator har en hisklig barriär att ta sig över. De har därför aldrig skickat ett mejl, läst på en hemsida eller använt en nättjänst. Rena stenåldern, säger förstås yngre, som en lättköpt poäng.

I helgen däremot har jag hört flera äldre utan datorvana som travat över tröskeln. Det är nya Ipad-pensionärer. De är alla plus 70 år, de jag mött. De har aldrig använt dator. Plötsligt har de kommit igång. De häpnas över hur enkelt det är. Äntligen har såväl tekniken och nättjänsterna anpassats för de som saknat intresse och i grunden är närmast it-analfabeter. Nu kan de bli fria på nätet, tack vare en pekskärm! En riktig häftig julklapp, kort sagt. Nu ser jag fram mot många mejl, kommentarer och åsikter från alla nya ipad-pensionärer och ipaddare i största allmänhet.

Nu är bara stora frågan när spartjänsterna på nätet blir lika enkla. Så att vem som helst, utan stress, kan spara på ett vettigt sätt.

 

Vilka tips har du till Ipad-pensionärer?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord