Ipad-pensionären är född

En speciell julklapp hjälper 10 000-tals att bryta ny mark på nätet dessa dagar. Hemma hos nyfödda Ipad-pensionärer. Jag har mött flera. Men var är spartjänsterna?

Årets julklapp var inte alls matkassen. Utan pekdator till en av många dator-ovana. Ja, de är många. Tänk på alla de svenskar som aldrig haft tillgång till alla fakta och tjänster på nätet.  För de bär på minnet av komplicerade apparater från 80-talet. Sedan dess har såväl tekniken som nätet blivit stegvis bättre. Denna jul däremot har ett nytt verktyg nått ut i hem och stugor. De har nåtts av den stora hjälpen för de med datorskräck, säger de själva. Pekdatorn Ipad.  Med den stora fördelen: inget krav på instruktionsbok. Bara att peka. En självlärande liten sak. (Nej, jag har ingen än…)

Vi som arbetar med dator varje dag tycker verktyget och nätet är självklarheter. Unga generationer är dessutom jämt uppkopplad med hjälp av sina telefoner. Men alla äldre som via jobbet inte haft anledning att lära sig använda dator har en hisklig barriär att ta sig över. De har därför aldrig skickat ett mejl, läst på en hemsida eller använt en nättjänst. Rena stenåldern, säger förstås yngre, som en lättköpt poäng.

I helgen däremot har jag hört flera äldre utan datorvana som travat över tröskeln. Det är nya Ipad-pensionärer. De är alla plus 70 år, de jag mött. De har aldrig använt dator. Plötsligt har de kommit igång. De häpnas över hur enkelt det är. Äntligen har såväl tekniken och nättjänsterna anpassats för de som saknat intresse och i grunden är närmast it-analfabeter. Nu kan de bli fria på nätet, tack vare en pekskärm! En riktig häftig julklapp, kort sagt. Nu ser jag fram mot många mejl, kommentarer och åsikter från alla nya ipad-pensionärer och ipaddare i största allmänhet.

Nu är bara stora frågan när spartjänsterna på nätet blir lika enkla. Så att vem som helst, utan stress, kan spara på ett vettigt sätt.

 

Vilka tips har du till Ipad-pensionärer?/claes hemberg

publicerad
8 januari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram