Gå direkt till textinnehållet

ISK riktigt bra – för de flesta

Nyåret är förbi och många ser över sin ekonomi. Rekordmånga nya skattesmarta ISK-konton väntas nu. Redan har 600 000 svenskar öppnat kontot. Men nu säger några sparare att de hindras att öppna ISK-kontot av bankanställda. Till och med högt uppsatta bankchefer är uppenbarligen direkt dåligt pålästa. Det är mycket allvarligt om det är utbrett. Eftersom ISK-kontot är tänkt som ett viktigt konto för många sparare, många år framöver.
Sedan två år kan vi spara med lägre skatt på aktiefonder och aktier. Den som sparar sina fonder och aktier på ett ISK-konto får då ca 15% mer i handen närmaste årtiondet. Så stor effekt har den lägre skatten på kontot, om vi utgår från ett vanligt sparande som en Sverigefond.

Och detta är just vad staten vill; att vi ska spara med längre perspektiv och undvika räntor som vi vet ger väldigt väldigt lite närmaste åren. Du behöver sedan inte välja Sverigefonder, utan skatterabatten märks i alla aktiefonder och aktier. Därför är borde ISK-kontot bli vårens stora startskott. (Kapitalförsäkring är ett alternativ, men här finns dessvärre ofta utgifter och inlåsningar. Därför förordar jag ISK-kontot)

Men nu hör jag hur bankanställda stoppar sparare från att öppna kontot. Det hörs fula bankargument. Bankställda menar att ”kontot är inte alls bra för vanliga sparare”. Några hävdar ”Du måste vara aktiv” eller ”det passar bäst för aktiva sparare”. Andra bankanställda hänvisar till att ”skatten stiger när räntan stiger”. Du kan ”inte kvitta förluster”. Det är direkt vilseledande bankargument, inkompetent snömos, för att tala klarspråk.

Kontot är konstruerat för de stora massorna sparare med aktiefonder (och aktier). Och då får vi extra låg skatt. Har du ett vanlig aktiefond med 7-8% avkastning sänker du skatten dramatiskt närmaste åren. Och:

1) Du behöver inte vara aktiv. Det är nonsens. Du kan sitta helt stilla i samma aktiefond år efter år. Men friheten att du kan byta, kanske får dig nyfiken på nya billigare eller kanske bättre fonder. Det kanske är just detta banken är orolig för.

Pratat om stigande skatt är ren vilseledande pajkastning.
2) Du förlorar inte en större del till skatt framöver. Tvärt om. Skatten stiger i takt med den ekonomiska utvecklingen. När räntan stiger (som nu 0,25%) gör den ju det för att ekonomin och därmed börsen har utvecklats starkt. Så ska skatten följa avkastningen. Se ISK-kontot istället som att skatten anpassas till utvecklingen. Sådan är idén.

3) Kvitta behöver du inte längre tänka på. Det sker ”automatiskt” på kontot. Kvitta kanske känns smart, men det går inte att kvitta sig till vinster. Utan utgår vi ifrån snittet; 7-8% avkastning per år, med eller utan kvittningar, vilket vi har i ett Sverigeindex, så får du 15% mer i handen efter ett årtionde, om du valt ISK-kontot. Och i ISK-kontot sker deklarationen automatiskt.
Nej, jag tolkar raden av märklig bankargument emot ISK-kontot som ren inkompetens. I värsta fall kan vi tolka det som rent klandervärda och vilseledande råd.

Finns ingen svaghet med kontot. Jo, du ska inte spara i räntor där. Då blir skatten förhållandevis hög, eftersom räntor ger så lite. Du ska inte hoppa in och ur kontot varje kvartal. Eftersom där finns en insättningsskatt. Utan spara minst 2-3 år, tänker jag.

Kan inte rådgivarna bättre? På pappret Ja; Bankanställdas rådgivningslicens innehåller ISK-kontot. Ändå tycks inkompetensen finnas där. Eller är det så bittert och kortsiktigt att de bankställda inte själva tjänar på ISK-kontot. För i ISK-kontot finns inga avgifter och ingen inlåsning. Ett dåligt konto för banken. Men ett riktigt bra konto för dig som sparar!

ISK-kontot är bra för:
– Den som sparar i minst 2-3 år. (i aktiefonder och aktier)
– En fördel är att du kan byta sparform under tiden, om du vill. Men det är inget krav. Utan en möjlighet om ex banken eller fonden gjort dig besviken.

Du kan visst även ha företagsobligationsfonder mm på ISK. Men det  är fortfarande en liten nisch svenskarnas sparande. Utan jag pratar om de stora sparformerna, som berör många. Här passar sparformer som ger mer än 3-4% per år. Då får du mycket mer för sparpengarna!

Vad säger du om ISK-kontot?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord