Gå direkt till textinnehållet

ISK under prispress

Finansmarknadsminister Peter Norman jagar nu bankerna på ISK-avgifter. I morgon lunch har han bjudit in dem till regeringskansliet på uppläxning. Norman vill ha avgifter kring 0,00%!

 

Norman har bjudit in finansbranschens chefer för att tala ut om detaljerna i den nya sparformen. Han vill höra siffran 0,00%. Men andra planer har hörts från branschen. Bara några få banker talar om noll i avgift. Detta har fått Norman att reagera.

Några banker talar om att använda sig av samma avgifter som de använt på kapitalförsäkringen. I så fall kan avgifterna bli dyra 2-3%. För branschen är detta naturligt, för det ger dem anledning att aktivt sälja den nya sparformen.

Om Norman däremot får bestämma blir det närmast inga avgifter alls på nya sparformen. Det skulle å andra sidan direkt minska bankkontorens intresse att sälja sparformen. Då kommer de mycket hellre sälja exempelvis kapitalförsäkringar. Men då bryter samma rådgivare mot rådgivningslagen, eftersom avgifterna på kapitalförsäkring ofta är enormt mycket högre och då sämre för spararna. Om spararen betalar 2-3%  i avgifter på en kapitalförsäkring tar över 30 år över hälften av avkastningen av avgifter.

Det retoriska tricket som bankerna då kan använda är att säga till spararen; ”du vill väl kunna fritt förfoga över arvet. Då ska du välja kapitalförsäkring”. Det är helt sant resonerat. Och då har rådgivaren indirekt styrt spararen mot kapitalförsäkring, trots att den ofta är hemskt mycket dyrare, på många banker. Och att indirekt styra sparare mot dyra sparformer, är tyvärr något som rådgivningslagen i dagsläget har svårt att komma åt. Här behöver rådgivningslagen skärpas.

Nu brinner prisdiskussionen i knutarna. Det är nu mindre än tre veckor kvar till vi har en ny sparform ska rulla ut.

Vad väntar du dig av avgifterna?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord