Gå direkt till textinnehållet

Japan på elräkningen

Japanska jordskalvet slår mot svenskarnas elpris. Och vår börs faller ”bara 3%”. För Japan är inte längre lika viktigt i världsekonomin. Men det kan slå mot Europas elpriser lång tid framöver. Och även våra räntor lär stiga långsammare. Titta över dina Japan-, Europafonder och energislukande aktier.

 

För bara tio år sedan hade ett tvärstopp i Japan varit allvarligt för världsekonomin. Då hade 11% ned i Tokyo kopierats i Stockholm. Men nu är reaktionen blygsamma 3. För i dag är Japan mest en övermogen ekonomi, står bara för bara 6% av världshandeln och sjunkande, och rader av stora länder med robust tillväxt marscherar en efter en förbi. De nya snabbväxarna kommer inte heller bromsa det minsta bara för att Japan nu har problem. Däremot kan Europa påverkas av högre elpriser.

För kärnkraftsoron har gjort ett eget avtryck, som når europeernas hem genom två hål i väggen. Elpriserna är senaste dagarna upp 6%. Ersättaren kol är upp 5-6% och även naturgasen har blivit dyrare. Nu spekuleras det i att hela Europas kärnkraftsprogram försenas och rent av stoppas. Under tiden lär vi använda mer kol, mer naturgas och elen blir dyrare. Oljan däremot stiger om än först senare. Den är dyrare och används inte i första hand i kraftverk. Men dyrare el är negativt för hela energislukande Europa. När Europas tillväxt just nu är 0,7% så är dyr el… inte bra. Svenskarna har över 150 mdr i Europafonder, varav hälften är dolt i olika gamla globalfonder.

Förutom i våra fonder märks också oron också på elräkningen. Våra förhoppingar om sjunkande pris på vår-el, och billig sommar-el kan nu spolas bort. Bristen på nedbörd över norra Europa gör att vi just nu inte heller kan kompensera med billig vatten-el, utan måste förlita oss på tysk kol-el. Så når oss japanska jordskalvet oss rakt hem genom hålen i väggen. Vi kan också vänta oss fler kontroller och långsammare utbyggnad av kärnkraftverk. Allt kommer att ge dyrare el.

Och visst kan höga elpriser även slå på svenska bolag. Energislukande bolag som SSAB att får svårare att räkna hem sina marginaler. Och de sjönk också mer än snittet nu på morgonen. Men alla bolag använder inte så mycket el, därför tror jag att morgonens nedgång på Stockholmsbörsen är mest en överreaktion. Och vi ser hur sparare nu köper Boliden och Scania igen… och lite Astra.

Vad gör du apropå Japankrisen? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord