Gå direkt till textinnehållet

Japan tillbaka om 10 år…

Japan är tillbaka om kanske tio år. Tydligare sälj, går väl knappast att formulera. Kanske istället Koreafonder lockar. De blev plötsligt bland de mest köpta fonderna under april.

 

Cirka 40 miljarder kronor har svenska folket i Japan. Det gäller miljontals svenskar. För vi har dem mest genom gamla globalfonder och allemansfonder.  Och bara 1/10-del syns genom vårt sparande i rena Japanfonder. Dessa pengar stoppade vi in framför allt in under början på 90-talet. Jag var själv en av dem, som var med i raset, när Japan gick in i väggen. Och där har de stampat sedan dess. Men det behöver inte vi sparare fortsätta med.

Nu förutspår kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor att Japan inte lär ta sig ur sin knipa det närmaste årtiondet. Problemen är för djupa. Det tycks saknas politisk vilja att verkligen ta tag djupa tag. Utan stora skulder består. Denna boja gör att Japan väntas stå stilla i hela tio år. Nu bidrar inte heller den nära omvärlden till att lyfta Japan. Tvärt om konkurrerar redan Korea hårt med Japan. Och nu märks att även Kina tar i andelar allt mer. Så de inhemska problemen i Japan är inte det enda hindret.

1o år är en lång tid för Japan. Under tiden kan våra pengar växa bättre på andra platser. Korea ligger i krokarna. De tycks snarare gynnas av det uppvaknande Kina. Bara senaste månaden tillhör de världens bästa fonder. Och nu har svenskarna hittat dit. Vilket är ditt alternativ till Japan? /Claes Hemberg