Gå direkt till textinnehållet

Japan upp 6%

Börsen i Tokyo stiger nu 6%. Att senaste dagarnas kraftiga fall är en överreaktion blir nu allt mer tydligt. Men elpriset lär bli ovanligt högt en lång tid framöver.

Denna japanska börsvecka har överraskat oss. Må -6%, Tis -12%, Ons +6%… är alla enormt stora tal. Inte konstigt att vi vanliga sparare blir orolig och säljer. Även på Stockholmbörsen har vi sett reaktioner under måndagen och tisdagen. Mest sålde svenskarna verkstadsbolag. Även stora banker såldes ut. Fondspararna däremot har mest avvaktat. Just nu ser fondspararna ut att vara de som gjort rätt.

Oron märktes också också ett rekordstort antal aktieaffärer. Privatpersoner gjorde under tisdagen 157 000 aktieaffärer. Det är 20 procent över gamla toppnoteringen. Det om något säger att vi har tagit illa vid oss av händelserna i Japan. Och när kärnkraftsolyckan tilltog spädde det på vår rädsla ytterligare. Och många sålde.

Men de långgående effekterna i Japan är svåra att överblicka. Nu talar istället kärnkraftsbyggare och byggbolag om att de väntar sig nya kontrakt. Japanska staten måste investera för att reparera skadorna som är de värsta på många decennier. Sådana insatser brukar snarare hjälpa än stjälpa en ekonomi.

Det som däremot lär leva kvar är högre elpris. Kärnkraftverk i Tyskland kommer att stängas ömsom renoveras. Även engelska gamla kraftverk lär nu komma under lupp. Att bygga nytt i Sverige lär nu kunna försenas. Istället väntas världen använda kol och naturgas. Allt detta leder till dyrare ström även i Sverige. Så den som sett fram mot sjunkande elpriser efter denna rekordkalla vinter, lär får vänta ytterligare ett tag. För vattenmagasinen har än så länge alldeles för lite vatten, för att vi själva ska kunna styra vårt elpris. Utan just nu sitter vi i knät på kraft, som känner av kärnkraftsfrossa från Japan. Vad tror du om japaneffekter? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord