Gå direkt till textinnehållet

Japanköp igen

Tragedin i Japan märks klart mindre i dagens börshandel. Från uppskrämd handel i tisdags är aktiehandeln nu normal. Fondsparare har till och med börjat köpa japanfonder igen. Återhämtningen i Japan kan däremot ta tid.

Naturkatastrofer har ofta haft en kortvarig effekt på ekonomin. I Chile föll exempelvis produktionen 20% månaden efter deras senaste jordbävning. Och månaden efteråt hämtades hela raset tillbaka.

Men nu Japan ser det lite annorlunda ut. Denna gång har fler japanska industrier påverkats  och utan el stannar samhället. Det tänkbara senariot är ett tillväxttapp på 5% närmaste året, säger olika ekonomer. Det är i samma storleksordning som finanskrisen. Men nu sker det bara lokalt i Japan. Men nu spekuleras i om inte Asiens finanscentrum flyttas från Tokyo till Shanghai. Något som diskuterats länge och nu kan påskyndas.

Effekterna på övriga Asien ser ut att bli begränsade. För i dag har Asien många fler ekonomiska nav och japanska rollen i regionen är mer blygsam. Några som däremot möts av skepsis är amerikanska it-bolag. Apple har tappat 10 procent, eftersom såväl japansk hårdvara och japanska konsumenter är påverkade.

Definitionen på en börskrasch brukar vara 20% inom två veckor. I Japan föll kurserna 17% på två dagar. Det kan vi jämföra med Kobe-börsen som föll 23%. Och senaste raset har redan hämtats igen en del. Vad tror du om Japan? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord