Gå direkt till textinnehållet

Jobba till 70?

90-talisten måste jobba till närmare 70 års ålder, säger det nya oranga kuvertet som kommer nästa vecka. Några lär bli skrämda och andra uppmuntrade.

Pensionsmyndigheten försöker nu locka oss att öppna kuvertet och läsa lite extra. Nyheten för i år, på sid 5, är en prognos över din arbetstid. Så länge behöver du arbeta för att upprätthålla din pension.

 

Det handlar egentligen om att vi svenskar lever allt längre och därför också borde jobba lite längre, för att ha lika bra plånbok under alla pensionsåren.

Är du född 1960 behöver du arbeta till 67 års ålder för att ha samma andelen av slutlön i pension som dagens 40-talister.

Är du född 1970 behöver du jobba på till 68 år.

Dagens riktiga ungdomar, våra 90-talister, däremot kan se fram mot att arbeta till 70-årsåldern.

Nu är detta inget tvång. Vi har inte EN pensionsålder i dagens Sverige, utan vi bestämmer själva. Den som jobbar vidare bara ett enda år kan numera räkna med cirka 10 procent mer i statlig pension. Därmed blir vår arbetsork vår kanske främsta pensionsförsäkring. Och det behöver inte vara skräcken för att leva länge som gör att vi jobbar lite extra. Vi kanske vill hamer att röra oss med ”efter jobbet”.

Sedan tror jag också synen på arbete håller på att förändras i grunden. När de flesta slet inom industrin eller på åkern på 1900-talet, så sa kroppen ifrån och orkade inte att jobba vidare över 60-65 års ålder. Men i dag är det allt fler som har jobb som är snälla mot kroppen och dessutom jobb som blivit kanske deras främsta hobby. Då är det plötsligt svårt att sluta arbeta, bara för att åldern tickat över 65.

Redan i dag så jobbar 10-20 procent av svenskarna förbi 65-årsstrecket och det blir allt vanligare. Att jobba efter 65 är inte längre ett straff utan allt oftare en belöning. Sedan kanske vi inte jobbar 40-timmar. Jag känner en läkare som nu efter 70 bara jobbar 1 vecka i månaden. Bara för att det är roligt.

Hur länge vill du arbeta?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord