Juholt talar pensioner

Julholt är svenska sparare på spåren. Han talade nu pensioner i sitt förstamajtal. Men argumenten höll inte riktigt ihop.

http://svtplay.se/v/2410655/juholt_lovar_storsatsning_pa_varden (10 minuter in i talet)

Partiledaren Håkan Julholts talade 1 maj bland annat om pensioner. Han målade upp en rimlig bild där allt fler svenskar kan vänta sig halva lönen i pension. Detta är bra, tänker jag. Sådan uppriktighet behöver svenska folket. Men när Juholt sedan ska börja lova lösningar, så går hans matematik inte ihop.

Juholt: ”Pensionerna ska inte förändras mellan valen”. 

Han talar om bromsen – eller en gigantisk försäkring för svenskarnas pensioner mot världens ekonomi. Den är omöjligt dyrt. Det går inte att försäkra sig mot världsekonomin. Utan samhället kan hjälpa svenskarna till bättre marginaler i vardagen.

 

Juholt: ”Det ska vara förutsägbart när du är 25-35 årsåldern, ska du kunna bedöma vilken pension du ska få.” 

Det är fullständigt orimligt. Ingen kan förutse sin pension 30 år i förväg. Så mycket påverkar. Arbetsår, lönenivå, val av sparformer och inte minst skatter – eller hur Sveriges ekonomi utvecklas. Däremot kan vi utbilda svenskarna att planera bättre. (Börja inte pensionsspara vid 30. Nej, 50 räcker gott)

Juholt: ”Lyssnar inte regeringen på våra förslag blir det en strid om pensioner i nästa valrörelse.”

Utmärkt. Men ordvalen måste bli tydligare. Ambitionen att engagera oss i pensionerna är utmärkta. Men svaren finns nog inte i politiska löften, utan i spararnas vardag. De behöver  flytträtt, avgifter, skatter, inlåsningar i gamla dåliga fonder mm. Där finns pensionshunden begraven.

Fotograf Anna Amneus

Julholt: ”Man ska inte behöva dricka en flaska Novalucol när man får det orangea kuvertet.”

Jo, Juholt är frågan på spåren. Men spararna beöver inte medicin efter sur mage, utan glasögon, för att kunna förutse kuvertets innehåll. Vi behöver acceptera att ekonomin är ojämn, och att det kan var och en hantera. Med lite stöd.

Jag ska bums skicka över min nya sparbok (Spara klokare 55+) till honom. Eller kanske först grundboken (Spara mindre – få ut mer). För att visa att det går att förklara pengar, utan att köpa dyra försäkringar. Ps deras partisekreterare: Jämtin har redan första boken.

Vad tror du om Juholts pensionslöften?/ claes hemberg

publicerad
1 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram