Gå direkt till textinnehållet

Julstädning pågår

7 av 10 decembermånader går börsen plus. Och snittet är hela plus 2,1 %. Så har det sett ut senaste 20 åren. Det är dags att se över sina vinnare och förlorare, för att kanske städa ur eller fylla på.

December är ett av årets bästa börsmånader. Det vet vanligt folk. Det syns i siffrorna. Handeln brukar bli intensiv in i det sista. Det visar statistik från Placera Nu. Bakgrunden är dels att sparåret tar slut 31 december. Därför börjar privatpersoner och stora pensionsförvaltare redan nu att välja aktier och fonder inför nästa år. Nu sker den stora städningen av årets damm och putsningen av årets guldkorn.

  

 

Vinnare 2010   Förlorare 2010 
Volvo64%  SSAB-25%
Lundin Petroleum62%  Tieto-15%
Autoliv60%  Oriflame-14%
Scania53%  Husqvarna-8%
SKF51%  Nordea Bank-6%
Atlas Copco47%  Alliance Oil-4%
MTG44%  Saab-4%
Fabege43%  Astra Zeneca-2%
Elekta41%  Electrolux0%
Hexagon41%  Handelsbanken2%

 

Har du några aktier på vinnarlistan? Då är frågan om du är nöjd eller tror att dina aktier gått klart? Senaste månaden har Avanza Banks sparare sålt Volvo och SKF och ökat på i Atlas Copco. Eller kikar du hellre på förlorarlistan och hoppas på att där hitta nästa års guldägg. Återigen har Avanza Banks sparare markerat. Senaste månaden har de köpt Nordea, men sålt Electrolux. Läs gärna vad analytikerna säger på www.placera.nu. Eller vill du bara avvakta inför nästa år, så finns sparkonto eller kanske några lågrisk-företagsobligationer. Det är dags att börja städa kort sagt. Hur tänker du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord