Gå direkt till textinnehållet

Kairo öppnar med ras

Kursras väntas i Kairo i morgon. Minus 30-40 % skulle inte förvåna någon. Men det tar några dagar, eftersom börsen bara tillåter 10% ras per dag. Efter denna kalldusch kan det mycket väl bli köptillfällen, för framtiden har inte varit ljusare på många årtionden. För sparare som redan har fonder i regionen så är det bara att hålla i stormhatten.

Allting talar nu för att börsen i Kairo öppnar igen. Äntligen efter stängningen  28 jan. Men första dagarna av öppen börs riskerar att bli en kalibalik. Antalet nyfikna köpare väntas vara försvinnande få. Och de bolag som tidigare ansågs starka eftersom de hade nära band till diktatorn, anses nu mest pestsmittade. Fastighetsbolag är särskilt baktalade.

 KÖP/SÄLJ?
Har du Egypten: vänta! Närmaste veckan väntas ett massivt ras, utan köpare. Sedan lär vi se en återhämtning. Det har sällan varit ljusare i Egypten.
Vill du köpa Egypten: vänta! Närmaste veckan väntas ett massivt ras, utan köpare. Sedan lär vi se en återhämtning. Det har sällan varit ljusare i Egypten. 

Men raset blir uttdraget. För som mest tillåts börsen falla 5% två gånger per dag. Totalt 10%. Eftersom börsläget är såpass osäkert kan börsen falla både 30-40 % utan att det överraskar någon. För vem ska nu köpa Egyptenaktier. Sannolikt krävs en stor rabatt innan köparna kommer att synas till.

Annars är ju framtidsförhoppningarna enormt starka i landet. Efter en lång kolonialtid och senaste 50 åren med diktatur, ljusnar det äntligen. Det har inte varit positiva tongångar sedan faraon Cheops, som byggde ett av världens sju underverk Cheopspyramiden. Det var 4 500 år sedan. Och som hjärta i arabvärldens ekonomi och kultur lär Kairo få en central roll i arabvärldens modernisering närmaste årtiondena.

Anledningen till att börsen öppnar just nu är tryck utifrån. Öppnar inte börsen före den 24 mars hotas Kairo att kastas ut från MSCI-indexet, vilket skulle vara en enorm prestigeförlust. Att börsen hållt stängt fram till nu beror på misstänkta oigentligheter, som fortfarande inte är utredda.  Hur tänker  du om Kairo? /claes hemberg