Gå direkt till textinnehållet

Känsligt läge

Svenska privatpersoner är nu närmast fullinvesterade på börsen. 94% av kapitalet är på börsen, visar siffror jag har tillgång till. Det betyder att även småtråkiga nyheter kan ge fall på börsen. För när alla vill ut samtidigt, finns nu få som har råd att köpa.

 

RÅD VID BÖRSTVEKAN
* Vänta med köp
* Ha inte sommar-pengarna på börsen
* Om köpa välj stora bolag

För två år sedan när börsen var mest mörksvart efter finanskrisen hade Avanza-spararna som 21% av sina sparpengar vid sidan av börsen. De var så skeptiska de blev som mest. Tittar vi på hela svenska folket är siffran på bankkontot större, men för att jämföra med nuläget fungerar siffan 21% gott.

I dag två år senare så har svenskarna köpt på sig löpande, månad för månad. Det var lite lugnare i november och december, men nu i januari 2011 har de tagit igen köpen med råge. Rekorden har haglat. Vi har sett rekordbelåning, rekordköp, rekord i tömda sparkonton och rekordinflöde av nya pengar.

Nu är siffran 94% av alla pengar har spararna på börsen.

Den starkaste siffra vi någonsin sett här någonsin härstammar från april 2006. Då var nivån 97 %. Då räckte det med rykten om en nedgång i Kina och vår svenska börs föll 18 % på två veckor. Ett hack som ännu syns i statistiken. Det var på lite sikt inte allvarligt. Efter bara 5-6 månader var börsen ikapp.

Små vindkantringar kan även denna gång få börsen att hacka till. Det kan behövas en nysning, och då många vill sälja samtdigt så går det inte, utan att kurserna faller betänkligt. Ingenting konstigt alltså, utan en helt vanlig börs-över-reaktion.

Det beöver inte alls inträffa. Det kan också dröja många månder innan börsen får hicka. Ja, det händer ju allt som oftast. Jag är inte det minsta orolig på sikt. Världen växer som aldrig förr. Men jag blir inte förvånad om det svänger till närmaste månaderna. Kanske är det Egypten som denna gång väcker den lilla osäkerheten? Vad tror du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord