Gå direkt till textinnehållet

Kazakstan-Indonesien-Singpore

(24nov-3dec) Vi åker nästa vecka Kazakstan-Indonesien-Singpore. Det blir 2-3 dagar per stad. Vi åker två nattflyg för att spara tid och ska hinna med över 20 möten. Allt för att förstå ekonomierna utanför våra närmaste gränser, men också på gränsen till helt nya ekonomier. Du kan följa med här på bloggen.

Kazakstan
Världens nionde största land. Bara 16 m invånare. I hörnet mellan Ryssland och Kina. Kazakstan.

När vi inte längre kan spara bara i Sverige, utan våra fonder och våra kronor i allra högsta grad påverkas av omvärlden, är det både spännande, lärorikt och vägledande att se, prata och diskutera med människor på plats. Därför besöker vi nästa vecka i Almaty, Astana och Jakarta. Vad vill du veta om dessa ekonomier?

Indonesien
17 000 öar. 250 miljoner invånare och snabbväxande. Indonesien.

Förutom fakta så har resorna också givit många ögonblicksbilder: Oljeplattformen i Brasilien brann upp dagen före vårt planerade besök. Vi fick höra Drottning Elisabeths syn på bankkrisen. Kinesisk snabbmat värmdes med kemisk uppvärmning. Stålverket utanför Rio var 20-30 gånger större än SSAB i Oxlesund. Wall Street-banken sålde helst hedgefonder. Vi besökte Moskva samma dag som börsen föll 27%. Den indiska motorcykeln kostade fabriksny 7 400 kr.

Sedan 2008 har vi rest med sparare för att lära oss, bättre förstå och förutse olika ekonomier. Den sparare som vill har betalat sin egen biljett och följt med på besök, diskussioner och många spännande möten. 15-talet sparare brukar följa med. Syftet med resorna är att ta hem fakta, perspektiv och idéer till svenska sparare. Genom att bjuda med även journalister så har även sparare följt med genom helt andra medier. Förhoppningsvis kan vi nå 500 000 sparare med nya inspirerande fakta.

Nästa vecka besöker vi två tillväxtländer och ett tillväxtnav. Vi åker Kazakstan-Indonesien-Singpore på en vecka. Varför just dessa länder tarvar en egen blogg. Självklart kommer jag skriva om rader av fakta, perspektiv, fällor och lockvaror. Dessa länder lär ge perspektiv på såväl Kina, Ryssland, Indien, Afrika och USA…

Vilka frågor vill du ha svar på/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord