Gå direkt till textinnehållet

Kazakstan växer igen

(Almaty/Kazakstan) Efter många tuffar år stiger nu välfärden i olje- och gaslandet Kazakstan igen. Vart femte år dubblas snittlönen och priserna stiger i raketfart. Men nivån är ofta i Sverige som på 1940-talet. Men landet är en diktatur. Höstens sparar-resa har når i dag första destinationen.

Kazakerna har samma lönenivå som i Sverige år 1959 och medellivslängden 67 år. Som i Sverige år 1940. Det kan vi tycka låter gammalmodigt. Men landet har genomlevt några tuffa årtionden helt nyligen. Vid självständigheten från Sovjetunionen 1991 fick ekonomin att falla samman och medellivslängden rasade dramatiskt. Landet fick tio fruktansvärda år och medellivslängden föll från 67 till 62 år. Först kring år 2000 har såväl ekonomin som folkhälsan tagit ny fart. Det är nu lönerna dubbleras vart femte år. Och nu äntligen nått i nivå med Sverige 1959. HÄR statistikresan med Hans Roslings verktyg Gapfinder http://bit.ly/1atEVDX

SENASTE NYTT i KAZAKSTAN:
”Marknad angripen av separatister”
”Almaty söker vinter-OS år 2022”
 ”Tågtrafik öppnad till Xi’an i Shaanxi”
FAKTA OM LANDET: http://www.globalis.se/Laender/Kazakstan

Det geografiska läget mellan Ryssland och Kina har senaste åren däremot blivit ett trumf på hand. Råvarulandet Kazakstan har kommit till sin rätt. Med en landyta som gör de till nionde största landet i världen, bara 17 miljoner invånare och två stora ekonomier in på knuten så har de en minst sagt strategisk placering. År 2005 öppnades första oljeledningen till Kina. I veckan öppnade järnvägen österut till Kina.

Kaz bnp
BNP växer så det knakar. Men miljöförstöring från Sovjettiden ligger kvar och det finns ett ekonomiskt tak för de flesta diktaturer.

Men arvet från Sovjetunionen är förutom miljöförstöring, många minoritetfolk i en smått konstgjord stat, också brist på demokrati och yttrandefrihet. Diktatorn Nazarbajev styr med järnhand. Det kommer förstås vid en tidpunkt bli en tydlig hämsko på landets utveckling. Och en dag lär en politisk vår nå även hit. Förhoppningsvis kan god ekonomi skynda på den resan.

Förvaltaren Hertta Avala menar Kazakstan tillhör de mest spännande tillväxtländerna just nu. ”Oljan har tänt ekonomin. Andra råvaror och den låga ekonomiska standarden gör att lyftet kan skaka om och väcka hela ekonomin de närmaste åren.”
Det märks väl att Kazakstan har kommit in i värmen när det gäller handeln med utlandet. Och kanske grannarna Ryssland och Kina inte kräver så mycket av folkstyre. Exporten har tagit fart. Än. Även importen har ökat senaste åren.

Den lokala börsen har nu 74 listade bolag. Men alla är långt ifrån möjliga att handla i. En typisk situation i dessa mer yrvakna tillväxtländer. Det är ju därför de som investerar här kanske bara hittar 2-3 bolag men gör det i gengälld på 20-30 börser. Utbudet av information från bolagen kan också vara värre än bristfälligt. Några index går knappast att luta sig mot utan analytikerna måste själva vända på varje pusselbit.

Vi har besökt Hayak Bank och ryska Spheer Bank. Vi har dessutom träffat Kazakstanska riksbanken och telekombolaget Kcom.

Ekonomiska data om Kazakstan  www.tradingeconomics.com/kazakhstan/

Vad vill du veta om Kazakstan?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord