Kenya säljer mest te…

(Östafrika 21-26 februari) Moderniseringen förändrar konsumtionen i rask takt. Det märks vid första kronan. Den mer påtagliga brytpunkten är årsinkomsten är 35 000 kronor. Idag ska vi titta närmare på kenyarnas konsumtion.

 

Den viktigaste exportvaran från kenyanska jordbruket är te, kaffe och snittblommor. Jag har även sett sockerärtor och brytbönor i mathyllan på Konsum. De är alla från Kenya numera.

 

Men det är inte där den egna inhemska ekonomin tar fart. Vete är människlighetens viktigaste gröda. Allt börjar där. Redan vid låga inkomster på 500 USD/år så breddas konsumtionen. Nu kan grödan bytas mot ris, men det innehåller inte lika mycket protein.  

 

I bördiga Kenya växer inte helt oväntat mycket vete men också sockerrör är en viktig jordbruksvara för den inhemska konsumtionen. Och tittar vi på den internationealla statistiken så visar det sig att Kenya ligger rätt i fas för att växa vidare längs den ekonomiska stegen. Vete är utan tvekan den effektivaste grödan för att få ett jordbruk att växa.
Tittar vi på statistiken intill är Kenya med sina 2 500 usd i städerna på väg upp i första branta utvecklingstakten. Som jordbruksland kan resan nu ta fart på riktigt.
 
 
Andra råvaror dröjer

Utvecklingen i ett land är ganska enkel att förutspå säger ekonomerna som lutar sig mot statistik och historik. Vid årsinkomsten 5 000 USD eller 35 000 kronor väcks sedan den mer moderna stadsekonomin. Det visar historiska data från en mängd länder, världen över.

Idag är årsinkomsten  i Kenya fortfarande bara i snitt 1 000 USD eller 7 000 kronor. De boende i städerna kan däremot ha snittinkomster på både 15 000 och 20 000 kronor. Men få har en ekonomi som är över den magiska gränsen.  Först koppar, sedan järnmalm... går åt när samhället moderniseras.

 
För att sätta siffrorna i jämförelse så har snittinkomsten i Brasilien nyligen passerat den magiska gränsen 5 000 dollar. Därför är snittet ett trubbigt mått.
 
När väl ekonomin förändras samtidigt efterfrågan i snabb takt. Koppar används först. Vi ser det i telefonledningar. Aluminium är också en tidig metall. Kol och järn finns också med i toppkonsumtionen, men på en längre nivå och kulminerar långt tidigare.
 
Vilka frågor har du om Kenya?/claes hemberg
publicerad
21 februari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram