Gå direkt till textinnehållet

Kilopriset avgör mest

Äntligen ett kilopris på fonder, tänker jag. Men varför stirra på avgiften när det finns avkastning, säger proffsen. Jo, för de flesta svenskar är avgiften det som borde avgöra. Därför är nya nyckeltalet för fonder ”kr/10 år” (Norman-beloppet) mycket värdefullt och jag hoppas många banker och pensionsbolag hänger på. En bank är redan på väg att erbjuda siffran ”kr/10 .år”, hör jag….  Och ja, stirra dig blind på kilopriset. Det avgör framtiden för majoriteten av spararna.

Några få sparare hittar rätt fonder och byter rätt fonder i rätt minut. För dem är avkastning helt rätt mätsticka. Men majoriteten av alla sparare, 9/10 svenskar, så sparar de år efter år och vill inte byta fonder. För dem måste avgiften vara vägledande.

(Nu menar jag inte att en billigare räntefond är bättre än en aktiefond. Den som inte håller i sär dessa begrepp, får vi resonera med avskiljt. Nej, när vi jämför ”kr/10 år” gäller det bara inom varje kategori. Annars blir det att jämföra kilopriset på köttfärs och äpplen.)

De flesta ska välja på kilopriset ”kr/10 år”. För ingen vet vad superfonden XY är värd. Visst har XY varit framgångsrik senaste tre åren. Men att spå om framtiden är ren gissning. Den som väljer en sådan duktig superfond måste ju själv vara duktigt intresserad och se över fonden åtminstone en gång om året. Och vara beredd att sälja, om den tappar stinget. Men det intresset har bara 1/10 svenskar. I dag gör dessutom snittsvensken att dubbelmisstaget att de har ”vill-vara-duktig-fonder” på vanligt fondkonto. De kan alltså inte byta bort den utan att betala vinstskatt. Kombinationen är ett hemskt exempel på usel rådgivning.

Nej, bättre är då 1) att välja på avgift. Den som väljer på avgift, kan gått och väl titta över sina fonder först efter 4-5 år. Visst ger billiga fonder mer ”gamla bolag”. Men det spelar ingen roll, eftersom de flesta fonderna om säger att de ”vill vara duktiga” ändå inte lyckas. Nej, spararna måste sluta lyssna på säljarna som säger; vi ska göra vårt bästa i den här fonden. För att en fond gör sitt bästa, duger oftast inte alls. Bättre att fonden bara följer index. Sedan ska du som tillhör eliten alltid ha rätt att välja elitfonder. Men det ska inte behöva hindra vanligt folk från att lätt hitta till billiga fonder med ett mått om ”kr/10 år”. Tänker jag. Hoppas många banker snabbt följer efter!

(Och lägg sedan gärna till steg 2) noll i avgiften på konton och steg 3) låg sparskatt, så får du 20% till varje årtionde, för samma pengar i aktiefonder)

Kan du acceptera att andra väljer på avgift?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord