Gå direkt till textinnehållet

Kina – den stora gåtan

Aldrig har så många människor upplevt en så stor förändring. Det handlar inte om terrorism utan om Kina och framtidstro. Något som lär prägla våra närmaste hundra åren allra mest. Eklund har här skrivit måsteboken.

Klas Eklunds har i sin nya bok Kina – en nygamla supermakten fångat vår tids kanske största fråga. Plötsligt känns debatten och bevakning av tioårsdagens sedan 11 september, som märkligt tillbakasträvande. Vi skulle istället behöva många heldagar med fakta, historia och förklaringar av landet Kina och deras kultur. Där finns en betydligt större del av svaret på alla våra gåtor om framtiden. 

Ekonomen och kinakännaren Eklund bjuder läsarna med på vår tids mest spektakulära utveckling. Han gör Kina begripligt. Och många frågor som hör därtil: global ekonomi, forskning, demokrati, miljö, reformer, guanxi, vita barbarer, Liu Xiaobo…  Kina är förstås närmast obegripligt svårt att granska, men Eklund lyckas sära på pusselbitarna och bygga begripliga bilder.

Sedan kan vi alltid höra röster som är emot globalisering. Men då kanske vi glömmer hur handeln och kontakter över världen öppnat vardagslivet för miljarder kineser, indier, vietnameser… och i år den arabiska våren. Här är Eklunds bok en väsentlig liten tegelsten i hela vår gemensamma framtidsbild i kinesiska glasögon.

Nästa bok jag ska läsa om Kina måste bli en om deras kulturella läromästare Konfucius.

Vilken är din favoritbok just nu?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord