Gå direkt till textinnehållet

Kina tar nya tag

De nya ledarna Xi och Li har ritat upp en ambitiös reformplan. Men det kommer inte bli en lätt modernisering, säger Frederic Cho, Kinaexpert på Handelsbanken.

 

Cho kom precis hem från sitt senaste besök i Peking häromdagen. Eftersom många bloggläsare frågat specifikt om Kina så fångar jag upp några av era vanligaste frågor. Och Cho har rykande färska svar:

”Det är tydligt att den nya ledarduon president Xi och partiledaren Li har höjt reformtempot i Kina. De är mycket ambitiösa!”

Och förändringarna behövs menar Cho. Landets ekonomi har vuxit i rasande tempo i över två årtionden och då är det naturligt att gamla strukturer behöver ifrågasättas och byggas om.

”Korruptionen är en nyckelfråga. Här vill Xi och Li ta i med hårdhandskarna. Och naturligtvis finns det stora gynnade grupper som inte tycker om de nya tagen. Men den nya ledarduon lär inte vika en tum. Miljöfrågorna är också allt högre upp på agendan”.cho

 

Ett moderna Kina kommer däremot kosta på i statligt anställda, hierarkier och arbetslösa. Arbetslösheten lär stiga och sociala skyddsnätet måste byggas ut, för att samtidigt hålla tillbaka social oro.

”Det är tuffare tider för Kina nu, och som ledarduon nogsamt förklarar så kommer reformerna att ta tid. Jag tycker de är duktiga på att få med sig folket. Och de får folk att förstå att åtgärderna är nödvändiga och kommer bygga landet på sikt.”

 

När vi hör dessa insikter direkt från herr Kina kan vi slås av problemen och rygga tillbaka. Eller så kan vi slås av självinsikten, vinnartagen och förändringsviljan. Exakt hur dessa utsikter kommer påverka Kinafonderna är en knivigare frågar. Några menar att det redan är inräknat och att det bara kan bli bättre. Andra menar förstås att motvinden lär tillta innan det mojnar.

Och behöver vi ta ställning? Nej inte nödvändigtvis, du som sparar i bredare fonder som Tillväxtfonder eller Sverigefonder får en del Kina på köpet. Men det är inte hela, utan bara de bästa delarna som bolag eller förvaltare aktivt väljer ut.

 

Köper du eller säljer du Kina? Eller väljer du Tillväxt- eller Sverigefonden istället?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord