Sparare tar makten (ibland)

Bankbranschen talar gärna om att konkurrensen fungerar utmärkt. Jag tycker det mesta pekar på motsatsen. Men ibland blir extra glasklart. Här ett strålande exempel på hur det borde fungera! För spararnas bästa.

Allt fler sparare binder sparräntan. Men tittar vi på siffrorna visar det säg att nyttan finns inte i att binda, utan att välja bank. Mellan bankerna varierar många gånger mer än inom samma bank. Men vad sker. Flyttar sparare mellan banker. Nä. Bara 1 av 10 svenskar flyttar mellan sparkonton på olika banker. Detta kostar svenska folket i utebliven ränta 10-tals miljarder varje år.

Då hittar jag ett exempel där spararna tagit makten. För på en öppen väl fungerande räntemarknad kan spararna fortfarande binda din sparränta till bra ränta. Här finns inte alla men väl fyra aktörer. Och ingen har sänkt. För alla banker dröjer med att sänka räntan. För ingen vill inte vara först ut. Därför kan sparare fortfarande få 3,5% på 12 månader visar det sig. Så blir det BARA när konkurrensen fungerar och spararna enkelt kan flytta.

 

Kombinationen är viktig:

1) Första kravet är information. De olika aktörerna måste tydligt se varandras alternativ. Spararna måste självklart se alla olika erbjudanden och kunna jämföra dem på ett korrekt sätt. Då finns makten plötsligt hos spararna. Och inte hos de som sätter utbudet.

 

2) Andra kravet är flytträtt.  I det här fallet kan sparare välja ränta med ett knapptryck. Utan flytträtten är konkurrensen inte vatten värd.

 

Kombinationen gör att ingen bank vill sänka sitt erbjudande. För det första blir det snabbt synligt. Och för det andra så kan sparare direkt flytta. Och vi vet att sparare agerar. Om de bara få vettig information.

Här kan vi verkligen tala om spararnas makt, men också en fungerande marknad. Tänk att det skulle ta hundratals år av räntor för att sparae enkelt, smärtfritt och med god information kan göra ett vettigt val.

Jo, jag blir närmast rörd.

 

Just nu ser jag detta ske i en ränteaffär när mig. http://bit.ly/jVLqe5 Men jag kan inte ta åt mig minsta är. Här finns idag 7 olika räntor från fyra olika aktörer. Räntan är just nu mellan 3, 5 och 0,9%. Ingen av dem har sänkt. Ingen av dem verkar vilja sänka. Allt för att där finns konkurrens. Ingen vill vara först ut med oro för att sparare då ska flytta.

Hurra för konkurrensen! Det är bara för sparare att nyttja.

 

Vilken ränta väljer du?/claes hemberg

publicerad
13 september 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram