Gå direkt till textinnehållet

Sparare tar makten (ibland)

Bankbranschen talar gärna om att konkurrensen fungerar utmärkt. Jag tycker det mesta pekar på motsatsen. Men ibland blir extra glasklart. Här ett strålande exempel på hur det borde fungera! För spararnas bästa.

Allt fler sparare binder sparräntan. Men tittar vi på siffrorna visar det säg att nyttan finns inte i att binda, utan att välja bank. Mellan bankerna varierar många gånger mer än inom samma bank. Men vad sker. Flyttar sparare mellan banker. Nä. Bara 1 av 10 svenskar flyttar mellan sparkonton på olika banker. Detta kostar svenska folket i utebliven ränta 10-tals miljarder varje år.

Då hittar jag ett exempel där spararna tagit makten. För på en öppen väl fungerande räntemarknad kan spararna fortfarande binda din sparränta till bra ränta. Här finns inte alla men väl fyra aktörer. Och ingen har sänkt. För alla banker dröjer med att sänka räntan. För ingen vill inte vara först ut. Därför kan sparare fortfarande få 3,5% på 12 månader visar det sig. Så blir det BARA när konkurrensen fungerar och spararna enkelt kan flytta.

 

Kombinationen är viktig:

1) Första kravet är information. De olika aktörerna måste tydligt se varandras alternativ. Spararna måste självklart se alla olika erbjudanden och kunna jämföra dem på ett korrekt sätt. Då finns makten plötsligt hos spararna. Och inte hos de som sätter utbudet.

 

2) Andra kravet är flytträtt.  I det här fallet kan sparare välja ränta med ett knapptryck. Utan flytträtten är konkurrensen inte vatten värd.

 

Kombinationen gör att ingen bank vill sänka sitt erbjudande. För det första blir det snabbt synligt. Och för det andra så kan sparare direkt flytta. Och vi vet att sparare agerar. Om de bara få vettig information.

Här kan vi verkligen tala om spararnas makt, men också en fungerande marknad. Tänk att det skulle ta hundratals år av räntor för att sparae enkelt, smärtfritt och med god information kan göra ett vettigt val.

Jo, jag blir närmast rörd.

 

Just nu ser jag detta ske i en ränteaffär när mig. http://bit.ly/jVLqe5 Men jag kan inte ta åt mig minsta är. Här finns i dag 7 olika räntor från fyra olika aktörer. Räntan är just nu mellan 3, 5 och 0,9%. Ingen av dem har sänkt. Ingen av dem verkar vilja sänka. Allt för att där finns konkurrens. Ingen vill vara först ut med oro för att sparare då ska flytta.

Hurra för konkurrensen! Det är bara för sparare att nyttja.

 

Vilken ränta väljer du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord