Gå direkt till textinnehållet

Kontaktannons: Robothandlare sökes

När robothandlarna är knäpptysta och inte kommenterar robotdebatten, så växer mytbildningen kring dem. Sparare är misstänksamma och även i finansbranschen pyr misstro. Vilka är robotarna egentligen och vad gör de? Därför söker jag kontakt nu med högfrekevenshandlare, för att få höra deras ord och tankar.

Robotarna är den mest snabbväxande företeelsen i börshandeln senaste året. Ungefär samtidigt ha vi fått en börs som gör allt större kast. Sambanden är inte glasklara, men tillräckliga för att väcka misstankar i robotarnas riktning. Att robotarna nu har hela 20-30 procent av handeln har ökat misstänksamheten ytterligare.

Det har gått så långt att de okända robothandlarna får klä skott för det mesta okända som sker på börsen. Och det blir väldigt mycket skuld som kan läggs på robotarnas axlar, eftersom mycket är okänt i börsmiljön. Dagens mest allvarliga misstankar mot robothandlarna gäller kursmanipulation. Något som nu väckt både politiker och myndigheter.

Men hittills har robothandlarna valt att inte delta i den offentliga debatten. Istället är robothandlarna både tysta, namn- och ansiktlösa. Det är olyckligt, eftersom det lockar sparare och även finansfolk att se det som ett medgivande om skuld. Men jag är inte alls övertygad om hur robotarna påverkar börshandeln. Utan jag tror de flesta av dem har har de bästa avsikter. Men problemet är att vi inte i detalj känner till deras avsikter, eftersom de inte alls finns med i diskussionen.

Under tiden växer nu mytbildningen kring robothandlarna varje dag de är tysta. Robotarna riskerar att bli vår tids fantomer på börsen. Istället för att hitta verkliga fakta som förklarar börsens tillfälliga rörelser, så kan nu vem som helst skylla på robotarna. Det har gått så långt att vanliga sparare och även bankfolk nu skämtar om robotarna och ger dem skulden för allt från dåliga aktieaffärer till p-böter.

Känner du en robothandlare?/claes hemberg

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst