Gå direkt till textinnehållet

Köp nynoterat efter 1 år

Nya börsbolag får ofta se sin aktiekurs falla skarpt första året. Men sedan hämtar de sig. Köp efter 1 år, säger statistiken.

Eftersom svenska börsnoteringar lyser med sin frånvaro hämtar jag de färskaste siffrorna från USA. Bara denna vecka börsnoteras 16 bolag i USA. Men de får ofta en tuff start. Bara dessa första tre dagar så är 5 av 6 nya aktiekurser redan fallit på minus. Och det visar sig att många bolag har ofta en svår start på börsen, hela första året.Twitter logo

Hela 2 av 3 amerikanska it-bolag har sedan 2007 inte klarat första kvartalet på plus, utan sett sin aktiekurs falla.

Inte ens världshistoriens största börsnotering klarade detta nybörjarmisstag. Facebook stod på -54% efter tre månader och efter 1 år på börsen på -31%. Och detta är mer regel än undantag. De senaste årens mest uppmärksammade sju bolag pekar i snitt-66% efter ett år på börsen.

Men efter några år hinner många reparera nybörjarmisstagen, förklara sin affärsidé och skaffa bättre intäkter, och då stiger även aktiekurserna. 5 av 7 senaste årens mest erkända nykomlingar är i dag på plus. I snitt +41%. Men att köpa efter cirka ett år ser ut att vara det klart bästa stalltipset. Den som handlat den nya aktien efter 1 år på börsen och behållt den till i dag hade istället +91% på kontot.

Räknar vi in Google som noterades redan 2004 så blir alla siffror mycket bättre. Men bolaget Google, som många vill jämföra sig med, visar sig vara ett undantag när det gäller det mesta. Deras kurs har alltid varit plus, från dag ett. De har en unik kombination av att tjäna pengar och många användare. De har bredda till film, bibliotek och nu glasögon. Nej, Google är mer undantag än regel.

Vad köper du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord