Gå direkt till textinnehållet

Korea lockar mig

Koreafonder är årets uppstickare. Senaste månaderna upp 20%. Och de är väldigt lika våra Sverigefonder. Mycket export. Och då tycker jag Korea verkar minst lika spännande.

 

Sydkorea ligger inklämt mellan den forna raketekonomin Japan och den nya superjätten Kina. Det märks tydligt på plats i Korea. Dagstidningen Korea Times rapporterar dagligen om de bägge stora grannekonomierna och vill helt tydlig lära koreanerna av bägge förebilderna. De vill lära teknisk utveckling och produktion från Japan. Och de vill hänga på Kina och vara underleverantörer till i deras stora försäljningsframgångar i världen. Och de lyckas riktigt bra. Många koreanska varor rullar på våra vägar och märks i vår vardag.

Och de lyckas även på börsen. De fem koreafonder jag kikat på har senaste tre åren givit 12-43%. På tre år har svenska börsen och våra Sverigefonder givit oss 27% i handen, efter utdelningar. Slår vi ett snitt på de koreanska fonderna hamnar vi väldigt nära vårt Sverigesnitt. Och det finns nu fem koreafonder att välja mellan. http://shorturl.se/?XpoBp

Så varför inte. I Koreafonderna får du välkända bolag som Hyundai, Kia, Samsung, LG… Du får inte en ren tillväxtfond. Inte eller en mer försiktig globalfond. Utan något mitt emellan. Nära en Sverigefond, men med helt andra bolag. På plats, granne med Kina. Ett bra sparande på 3-5 år, kort sagt. Det kan jag tänka mig att pröva med några procent av mina sparpengar. Tyvärr finns de inte i PPM, men till dig själv eller barnbarn i en kapitalförsäkring kan de vara en liten smakbit.

Vad tänker du om Koreafonder?/Claes Hemberg