Gå direkt till textinnehållet

Kort vd-koppel anbefalles

Börsbolags-vd:ar beklagar sig i dagens rosa tidning mot att skriva rapporter. ”Det tar för mycket tid”. Dessutom skapar det för mycket kvartalskapitalism, säger de. Men vem jobbar de för? Som tonårsförälder så sätter jag stopp. Och kräver rapportering.

”Kvartalskapitalism” är inte längre bara ett ord som v-partister använder. Nu kan även vd:ar undslippa det, när det så passar dem. Just nu används uttrycket för att minska pressen på matnyttiga kvartalsrapporter…

Sedan säger ett antal vd:ar att jobbet med rapporterna tar för mycket tid. Men gisses hur tänker de?

Vd:arnas resonemang måste jag jämföra med mitt andra heltidsjobb – som tonårsförälder. Det är ett uppdrag som tar tid, ska ta tid, kräver en hel del rapporterande och säkert en del kvartalskapitalism. Ja, jag praktiserar kvartalspeng istället för månadspeng i syfte att 16-åringen ska få ta större ansvar…

Skämt och sido, jobbar väl vd:arna för aktieägarna. Och aktieägarna vill ha löpande rapportering, för de har lagt sina surt förvärvade sparpengar i bolagen. Är det då upp till bolagens vd:ar att ens säga till oss ”tonårsföräldrar” att inte begära fakta.

Nej, det är förstås vi som förväntar oss fakta som ska fortsätta och ställa dessa krav. Det är ju vi som riskerar våra pengar i dessa bolag. Då är det också vi som bestämmer hur långt kopplet ska vara. Att ir-avdelningarna tycker det är jobbigt att samla ihop siffrorna till en kvartalstext, kan jag inte begripa. Vill de hellre att ryktena ska styra synen på deras aktie?

Och talet om kvartalkapitalism gör mig trött. Det ansvaret ligger helt i vd:s händer. Någon annanstans finns det inte. Om vd går med på att snacka snabba vinster med de analytiker som hen träffar, så är det upp till vd själv. Men vd kan också fokusera på långsiktiga resonemang och hållbara planer. Det måste vara upp till vd att styra samtal och fokus.

Och här liknar kapitalmarknaden de som säljer SMS-lång till ungdomar. Deras hunger är oändlig. De är hopplöst fel ute när de tror att korta hyperdyra lån kan hjälpa det minsta. Nej, det är vi som tonårsföäldrar och aktieägare som måste protestera mot våra ungdomar och våra vd:ar. Det handlar om integritet.

 

Vill du se kvartalsrapporter? från dina tonåringar…/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord