Gå direkt till textinnehållet

”Kr/10 år” viktig sanning

(FONDER) Avgift i kronor och avgift över närmaste tio åren skulle antagligen hjälpa många fondsparare att förstå vad de i verkligheten betalar. Nu har första sajten infört det; Norman-beloppet.

Hur vi kan göra fondavgifterna tydligare är en fråga vi diskuterat i många år. Eftersom sparare ofta inte förstår procent så är reda kronor per år något mycket önskvärt. Detta skulle väcka många sparares insikter om vad de verkligen betalar. Avgiften 1,57% ser onekligen liten ut jämfört med 2 378 kr senaste året.

Men kronor visar bara en sidan av avgiften. Avgiften över lång tid skulle verkligen kunna skaka om spararna. Vi behöver ge spararna en bild av framtiden. Vad kostar samma fond över säg 10 år, i kronor.

Finansminister Peter Norman är en av de som varit med och diskuterat detta. Men än så länge har inget fondbolag eller någon bank hängt på. De gnäller på bristen på standard. Bristen på enhetlighet.

Men nu äntligen har en aktör tagit steget. Det är fondvalssajten Morningsstar som lyfter fram kronor över tio år. De kallar det nya nyckeltalet för Norman-beloppet. Riktigt bra.

De gör nyckeltalet enkelt. De räknar på att aktiefonder ger 6%, blandfonder 4% och räntefonder 2%. Plötsligt kan avgifterna räknas fram på det mest obehagliga sättet. Bra för spararna och uselt för dåliga fonder. Nyckeltalet utgår här ifrån månadssparande på 1 000 kronor. Lite högt kan en tycka för vanligt folk, men det ger åtminstone en bild.

Detta kommer snabbt klä av en rad urdåliga och dyra fonder som tyvärr svenska folket sitter på. Nu kanske inte alla hittar till Morningstar, men många borde gå dit och kika, för att efteråt antagligen välja om.

Mer om Norman-beloppet:

Sverigefonder: http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?search=sverige&sort=Year_5&ascdesc=Desc

Globalfonder http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?search=global&sort=Year_5&ascdesc=Desc

Vill du ha norman-beloppet på dina fonder?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord