Kräv nynoterat-rabatt

Förr steg bolagens kurser efter nynotering. Det är inte lika självklart längre. Varför då? frågar flera läsare. Jo, vi som köper måste kräva rabatt för nynoterat. Först då kommer vi se nya bolag stiga, återigen.

Det är som med bolån. Vi kan inte vänta oss att bolånebankerna sänker räntorna, utan att någon kräver det. Vi måste var och en själva kräva det. Precis så är det också med nynoterade bolag. Vi måste kräva rabatten som vi så väl förtjänar.

Många bolag har senaste åren gjort bort sig vid nynoteringarna. De har sålt sig för dyrt och dykt in på börsen. Jag tror det är ren stotlhet och en bit tankefel som gör att gamla aktieägare biter sig själva i svansen. Ofta utan att märka det, förrän det är för sent.

De gamla ägarna vill sälja ”sin bebis” för dyra pengar som ett erkännande, av sin egen insats genom alla år före noteringen. De ser noteringen av bolaget som skapelsens krona. Men då blir också lätt ett överpris, som vi sparare och börsen snart genomskådar och snart sänker vi kursen.

Helt i onödan. För det första är börsnoteringen inte slutmålet, utan en extra turbo. Nu får de större tillgång till pengar, enklare att rekrytera bra människor. Men detta tycks många glömma. Mentaliteten bland gamla ägare har istället fokuserat på att ”casha hem”. Då missar de ett och annat.

Nya bolag ska säljas med rabatt. De gamla ägarna säljer ju ändå ut bara kanske 5-10% av bolaget. Sedan ska marknaden få tid att granska det smått okända bolaget, erkänna verksamheten, lyfta dess anseende och intresset för att köpa mer. Det är en barnslikt enkel logik som många gamla ägare missar. För de gamla ägarnas stolthet sätter sig på tvären. Om gamla ägare bara lät marknaden råda, så får ändå aktien sitt rätta värde så småningom. Därför ska också vi nyköpare kräva rabatt. Det är självklart.

Vilken rabatt kräver du?/claes hemberg

publicerad
13 februari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram