Gå direkt till textinnehållet

Kräv svar om amortering

Svenska sparare har i november minskat sin handel i fonder med 21 procent jämfört med förra året. EU-krisen och osäkerheten kring våra boendekostnader ligger i luften. EU-krisen kan vi inte göra så mycket åt, men vi kan kräva tydligare svar från våra svenska politiker om obligatorisk amortering av bolån, för att vi bättre ska kunna planera vår privatekonomi.

Kris i Europas ekonomier syns i svenskarnas sparande. Sedan Greklandskrisen i maj så tvekar många och sparpengarna har ofta gått till kortsiktiga val i ränte- och blandfonder. Men osäkerheten kring boendekostnader är allvarligast av allt – då de utan hejd går rakt ned i plånboken. Bolånetaket gav inte så mycket effekt, men nu finns en påtaglig oro för obligatoriska amorteringar.

Och på kort sikt är resonemanget viktigt. När hela en tredjedel av svenskarnas utgifter går till boendet kan bostadspriser och obligatoriska amorteringar bli ett stort hot mot vardagsekonomin. Därför är det ytterst viktigt att svenska politiker blir betydligt tydligare med sina planer för svenska bolånare. En fortsatt osäkerhet kring obligatoriska amorteringar lockar i dag sparare till kortsiktiga och svaga val, vilket är sämre för både individen och samhället. Svensken har redan en majoritet av sitt sparande i svaga räntor. Hur viktigt är amorteringskravet för dig?      Mejla ministern här: http://shorturl.se/?i4g4P 

En mindre grupp fondsparare tror alltjämt på tillväxt. Här ser vi ovanligt många val av småbolagsfonder. Det gäller småbolagsfonder i tillväxtländer, Sverige, Östeuropa och Nordamerika. Även europeiska småbolagsfonder finns på 20 i topp-listan. Småbolagsfonder lever inte lika tätt knutna till index, vilket ofta varit en fördel senaste månaderna. Råvaror har också kommit i ropet igen. Det är framför allt breda råvarufonder som spararna väljer. Vad väljer du? /claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord