Krisen historia – sälj
SPARÅRET 2010: Världens finanskris är nu ett hack i kurvan. Halva grisen PIGS är synad. Pensioner har blivit världspolitik. Räntan stiger. Så kan vi sammanfatta 2010. Och svenska aktier och fonder är rekordsnabbt tillbaka. Sälj Sverige, är min första tanke. Även om tanken är ”förbjuden” i bankvärlden.
Med dagens uppgång på börsen ( kl 11.45: 1156,38) har vi nått treårshögsta och finanskrisen är allt mer ett hack i kurvan. Visst återstår många frågetecken, men det stora svarta finanshålet håller nu på att gråna inne i historieböckerna. Ja, året 2010 är snart bakom oss. Redan tidigt på året fick vi lära oss begreppet PIGS (Portugal, Irland, Grekland och Spanien). Och mycket av året har kretsat kring dessa fyra länder. Greklandskrisen och majraset syns inte bara i börskurvan utan lever högst tydligt kvar hos svenska sparare. Vi sålde Europafonder för 5 mdr. Och slog rekord i blandfonder och obligationsfonder. Hela 60 mdr. Ett hemskt rekord, tycker jag. För svenskarna har sedan många år haft alldeles tillräckligt av dessa doser räntesparande. Varannan fondkrona finns nu i räntor. Lägg till alla kontanter och vi badar i räntesparande.
För att blicka framåt kan vi nu börja räkna PIGS-grisarna, som tidigare alla låg i säcken. Två av fyra PIGS har i år lyfts ur i ljuset. Och det var ingen vacker syn, någon av dem. Men Europa har klarat det. Hittills.
De starkaste minnesbilderna av 2010 kanske ändå är brinnande banker i Aten och demonstrerande franska lokförare med pensionsåldern 50 år. Lägg till att även irländare och spanjorer rest liknande plakat. Vänta nu, tänker jag, är det inte vi svenskar och andra nordeuropeer med välskötta ekonomier, som borde demonstrera mot de som misskött sina plånböcker? Jo, kanske är det detta vi ser nu, när järnladyn Merkel säger stopp för utökade krissatsningar.
Här hemma talar vi under tiden helt rimligt om att höja åldern för arbetsrätt till 69 år. Och ingen demonstrerar, utan vi nickar i samförstånd. Men fortfarande finns åtminstone två PIGS kvar: Portugal och Spanien. Och kanske finns fler…. Italien… så nog kan 2011 och 2012 bjuda på överraskningar med fler vilda grisar, strejker och ett hårdnackat uppvaknande runt om i Europa.
I skuggan av detta stora frågor har våra svenska aktier och Sverigefonder gått som tåget detta år. Tyskland har gått bra. Det har hjälpt oss. Och många svenska bolag har bra fotfäste utanför Europa, vilket gynnat försäljningen. Och kronan har blivit enormt stark gentemot dollarn och pundet. Därför har detta år 2010 varit en god affär att ha 1 av 4 fondkronor i Sverige. För så ser svenskarnas fondsparande ut. Dags att sälja, tänker jag. Nu säger banker aldrig sälj. Den tanken är närmast förbjuden, eftersom det gör att spararna kan flytta pengarna i från banken. Men tänker jag bara på alla Sverigefond-sparare, så borde de tänka efter.
För hur ser det ut framöver? Kan kronan stärkas så mycket mer. Finns utrymme för fall eller mer luftrum. Eftersom valutor över lång tid brukar jämnas ut, så talar det för fall på svenska kronan. Och eftersom snittsvensken redan har obegripligt mycket pengar i Sverigefonder av gammal dyr modell. Så nog är ”sälj Sverigefonder” en inte oäven tanke. Även de gamla Allemansfonderna finns i samma båt. Totalt har vi 500 miljarder där. Kanske borde vi spara bredare än så? Jag tror det. Sälj även av räntehögarna i räntefonder, obligationsfonder mm.
Några breda global http://shorturl.se/?ujxnt eller tillväxtfonder http://shorturl.se/?naWco skulle göra vårt sparande betydligt tåligare. Hur tänker du? /claes hemberg