Gå direkt till textinnehållet

Krismedvetna sparare

Fondspararna reagerade starkt på upploppen i Mellanöstern och kärnkraftskrisen i Japan. Flera valde räntefonder. Några optimister valde vind- och solenergi-, olje-, råvaru- och även Japanfonder. Men resultaten skiftar.

Nedgången på världens börser i början på året har fått många att välja räntefonder. Men jag tror inte nedgången är långvarig, utan att börserna tickar ned något, efter 2 starka år, förvånar mig inte. Nu söker efter intressanta fonder.

OLJEFONDER: Oljepriserna gick upp i samband med kriserna. Det märks också i spararnas fondköp. Några förväntar sig nu forsatt oro och stigande oljepris. Dessutom har tillväxten i oljeslukaren USA tagit fart, vilket också lär öka på oljepriset. Här finns även börshandlade oljefonder. http://shorturl.se/?xInYS Men priserna svänger häftigt. Så använd bara småpengar.

VIND- & SOLENERGI:  Jag är tveksam, men ändå: Vind- och solkraftsfonder kan locka, i tron att kärnkraften nu skulle märka av ett bakslag. Och uranbolagen föll som stenar i samband med krisen. Och en viss uppgång i de sk ”ny energifonderna” har märkts. Men området är minerat av många politiska beslut. Flera av dessa fonder pekar på -40% senaste åren. Jag avvaktar. http://shorturl.se/?P9jrg

RÅVAROR: Förutom nischade råvarufonder finns även de breda. En siktar in sig på de specifika råvarorna (Handelsbanken). Andra väljer råvarubolag (Swedbank mfl). Under den lilla energikris vi sett senaste veckorna är det tydligt att råvaror gått bra, medans råvarubolag mer dragits ned av den allmänna börsskepsisen. Kan vara något, men bara på kort sikt, tänker jag. http://shorturl.se/?0g0EA

FALL-FONDER: Några sparare har efter raset valt just Japan. De har blivit för billiga, säger de. Men återhämtningen kan ta tid. Afrikafonderna har också lidit, men även där kan nog återhämtningen ta tid. Istället kan vi välja bredare fonder som också fallit under årets tre första tråkiga börsmånader. Fonder som haft flera starka år före detta hack:  http://shorturl.se/?pJ79f

Vad väljer du nu?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord