Krisreaktion bland sparare

Greklandskrisen har väckt aktieägarna att välja tryggare aktier. Fondspararna däremot tycks ha tagit semester.

Efter en lång vår med en serie av kriser så spararna luttrade. De aktieintresserade väljer mer läkemedel och fondspararna väljer knappt alls, men de som väljer tittar på räntefonder. Aktiehandeln är på normal nivå, medan fondhandeln är ned kraftigt eller mer än halverad jämfört med månaden före. 

Greklandsoron har inte väckt ovanligt många sparare. Men de som agerar väljer mer säkra papper. Tvärt om är det ovanligt få vanliga sparare som agerar. Spararna har haft en intensiv vår med kriser på löpande band. Nu tycks spararna ta kriserna med större ro. Att skolavslutningarna stått som spön i backen kan också ha påverkat.

FONDSPARARE LUGNA
De mest köpta fonderna fokuserar på räntor. 6 av 10 mest köpta fonderna är bromsfonder. I topp leder Räntefonder. Följt av Företagsobligationsfonder. Det är enligt skolboken. Men spararna har missat det vanliga räntekontot. Ett vanligt räntekonto är antagligen bästa valet för den som ska använda pengarna inom kort.

Men företagsobligationsfonderna kan överraska nedåt. De kan variera 3-4 procent över sommaren. och därmed inget för den som ska komma tillbaka redan i augusti. Här är bankkontot stabilast. Även om inflationen nu här hög. På svenskarns rekordsparande på bankkonto: dagens 1 037 mdr kommer ett värde av hela 30 mdr dräneras med inflationen närmaste året. Men över sommaren är det sannolikt det mest stabila alternativet. 

En mindre grupp sparare är fortfarande optimistiska och väljer Rysslandsfonder. Det är världens bästa marknad i år. De var pressade förra året och är på plus 7-10% i år.

Sparararna SÄLJER samtidigt småbolag- och tillväxtfonder. De breda fonderna är egentligen lite märkligt att de säljer. Dessa tål ju oron bättre. Hellre sälja nischade branschfonder, som kan ta mer stryk í orostider.,

AKTIESPARARE BYTER

Bland aktieägarna märks ett liknande mönster. Bromsaktier som läkemedel köps upp. Blankarna syns igen. Annars breda aktier köps mest. Och aktier som gått bra senaste tiden säljer aktieägarna av. En nykomling på köptoppen är Clas Ohlsson. De kom nyligen med en svag rapport, aktien störtdök och nu hoppas sparare på bottenfiske. Husqvarna har också haft en mycket svag vår.

1 veckas handel privatpersoner (Avanza Bank):

KÖPTASÅLDA
Tele2Volvo
HandelsbankenABB
HusqvarnaBoliden
AxisSwedbank
MedaLundin Mining
Alliance OilH&M
Astra ZenecaTeliasonera
GetingeSandvik
Clas OhlssonHexagon
SCALundin Petroleum

 

/claes hemberg

publicerad
17 juni 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram