Gå direkt till textinnehållet

Lågskattekonto 2012

Lågskattekontot, i-kontot, varianten på kapitalförsäkring… ska nu putsas till. I dag har de sista kritikerna sagt sitt. Den 1 januari 2011 väntar jag mig att nya superkontot är på plats. Men då måste en del snyggas till. Annars blir det flopp.

MINA PUNKTER till bättre lågskattekonto:
Fast skatt (nivån avgör inte) lockar sparare till tillväxtsparande

Stoppa räntesparande eftersom det är förlustaffär

Gör en seriös namn-analys. Låt inte tjänstemän ge kontot ett obegripligt namn.
Stoppa avgifter och skumma förpackningar kring sparformen.
Kräv liscens för att ebjuda den.

Förenkla insättningar och uttag för vanliga månadssparare.

Reformer har genom åren revolutionerat svenskarnas sparande. Jag tror att vi snart har ett nytt superkonto. För ditt vill ministern. Men bland de 25 förslag som nått finansdepartementet, är det mest petande i noterna. Mest svartsynta är nog ändå LO. De kallar kontot för välbeställda. De menar att skatten gynnar börssparande, vilket vanligt folk inte har råd med. Där tror jag de tänker upp och ned. Alla vill ha en buffert. Först kanske vi behöver en budget, men när det blir pengar över till att spara, då behöver även de fackliga medlemmarna ett konto med låg skatt.

Finansinspektionen varnar för insiderhandel, ekobrottsmyndigheten räknar lite konstigt och en kör från skattebetalarna och svenskt näringsliv basunerar förmögenhetsskatt. Annars är branschen mest inne på finslipningar. Branschen önskar sig andra uttag,  övergångslösningar m m. Men idén att ha billiga transit har ministern nogsamt mörkat. För inte vill staten ge bort 100-tals miljarder…

I mitt förslag till finansdepartementet talar jag om vad som behövs: ”Ett nytt konto för månadssparare”. För senaste årtiondet har svenskarnas sparande gått och åt fel håll. Vi sparar allt mer kortsiktigt, i räntor och på sparkonto. Därför behöver vi det nytt inspirerande kontot. Med fast skatt (nivån avgör inte), enkla uttag och insättningar, noll i kontoavgifter så blir vi mer intresserade av tillväxt. Något som även traders kan använda… Vad tror du om nya kontot? / Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord