Gå direkt till textinnehållet

Lång sikt en trygghet

Köper du en aktie, så se fram mot att den ger bra vinst efter åtminstone tre år. För där går en tydlig gräns. Fram till dess stiger vinstchansen betydligt. Sedan avtar den, visar statistiken.

 

Aktier avskräcker tyvärr många sparare efter de stora svängningarna senaste åren. Men statistik från Bloomberg visar att det är bara att vänta. Den som väntar minst tre år tjänar mest. Efter tre år tjänar vinstnivån ut.

 

Vinstchansen stiger med tiden

1 dag53%
1 vecka56%
1 mån58%
3 mån38%
1 år61%
3 år87%
5 år79%
10 år

 

89%

 

Ibland känns aktier som en förlustintresse. Men statistiken är riktigt aktievänlig ska det visa sig.

 

Att handla aktier över dagen visar sig till att börja med vara svårast av allt. Det är bara 53% sannolikt att gå med vinst. Det låter som tillräckligt kan en tycka, men det kan dröja många motgångar innan vinsterna faller in. Så handla över dagen ser mest ut som ett lotteri om vi frågar statistiken.

Att handla över veckan ger plötsligt 56% chans. Över månaden 58% chans och över året 61% vinstchans. Sparar vi i aktier i tre år är sannolikheten plötsligt nära 80% chans till vinst.

Och den som sparar i tio år har verkligen vinsten på sin sida, för då blir den sannolika vinsten nära 90%.

 

Mitt råd: när jag talar aktier brukar jag rekommendera minst tre år för mer stabila aktier som H&M och investmentbolag. För att sedan sikta på att spara i minst fem år i smalare bolag. Det är den skolan jag själv blivit lärd och det har fungerat bra. Sedan kan du visst sälja tidigare. Men förväntan sätter jag helst på 3 eller 5 år

 

Hur tänker du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord