Gå direkt till textinnehållet

Låt ägarformer tävla

Fler olika ägarformer i svenska bolag lär vi få se närmaste åren. Det skulle kunna idéer, företagande och tillväxt, om vi ska tro dagens debatt i Almedalen. Politiskt intresse och beslut skulle kunna ge fart åt frågan.

Senaste 30 åren har aktiebolag hyllats till skyarna. Ömsesidigt ägda bolag har inte haft samma roll. Investmentbolag har vuxit sig starka och senaste åren har riskkapital både vuxit och hamnat i skottgluggen. Kort sagt har vi sedan många år en tävling mellan olika ägarformer.

Till vardags hör vi mest kritik mot passiva tysta och osynliga ägare i många storbolag. Fondbolagen försöker bli tydligare ägare, men har svårt att konkurrera med personer som Grimaldi, Schörling, Lundberg och Kamprad. Andra bolag ägs av familjer och styrs som familjeföretag likt H&M och Ikea. De försöker ignorera kvartalsrapporterna men stressas bevisligen av dem.

I debatten hördes i Almedalen i dag bland andra Anders Sundström vd Folksam och Sofia Nachemsson, forskare. De talade om olika ägarformerna och låta dem konkurrera. Låt inte bara bolagen konkurrera branschvis. Olika ägarformer har också olika för- och nackdelar som skulle gynna företagandet. Där pressen att prestera bättre kan få olika uttryck beroende på just ägandet.

”I dag kan vi inom Folksam investera i infrastruktur i Afrika, men vi i kan inte göra det i Sverige. För det saknas moderna lagar kring ömsesidiga bolag. Här behövs en omdaning”, menade Sundström.

 

Senaste 20 åren har också flera ömsesidiga bolag haft stor framgång som pensionsbolag. Nu betyder inte det att dessa kommer vara framgångsrika närmaste 20 åren. Men mångfalden även inom bolagsformer är en fördel. Riskkapitalbolag är bara ett inslag som senaste åren börjat allt tydligare tävla mot aktiebolagen och investmentbolagen.

Länsförsäkringar på plats försökte på plats måla upp bilden av hur många kunder deltar för att leda bolaget. Men några konkreta fördelar märkte jag knappast. Även här behöver nog de kundägda bolagen komma ut och diskutera för- och nackdelar. De kan förklara sig mycket mer. Och politikerna måste vakna till för att skapa utrymme för flera olika ägarformer, som verkligen kan tävla mot varandra på lika villkor. Allt för att ge en ny glöd.

Kort sagt kan vänta flera olika bolagsformer närmaste åren. Det blir i sig ett sätt att locka fram idéer och konkurrera på nya sätt. Allt för att gynna idéerna, företagande och tillväxt! Spännande tanke eller hur.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord