Gå direkt till textinnehållet

Latte-fonder håller inte

Spring inte in på 7-eleven och handla kaffelattefonder. De kallnar innan du har kommit halvvägs. Med andra ord; se upp för de nu så heta branschfonderna. Börsen har senaste året stigit 22 procent med utdelningar inräknade. Vi har med andra ord haft en riktigt bra börs. Ändå uppvisar svenska fondsparare ett ovanligt dåligt självförtroende. För vi dras med i senaste månadens häftiga börskast, och väljer fonder på 3-månaders-bästa-listan. Men topplistan är bara som kaffelatte – het just nu.

Och som så ofta kröns fondtopplistan av en branschfond. För det är alltid någon bransch som lyckas bäst senaste 3 månaderna. Just nu stavas de heta branscherna fastigheter, gruvor, råvaror och guld. Men branscher är förädiska och brinnande hetta kan snart likna mest islatte. Och då kommer många sparare bli besvikna och gömma sig på bankkontot igen.

Utan vad vi behöver är 3-årsglasögon. För det är ju så länge vi sparar. Och då ser vi hur fastigheter bara givit hälften av Stockholmsbörsen. Och därför är tillfälligt heta lattefonder bara något vi riskerar att bränna oss på. Nej, vi behöver bredafonder som tål sjögången på börsen bättre än alla andra. De kommer inte att toppa bästa-fonder-listan. Men det är i sig ett gott betyg. Vi behöver kort sagt de som tuggar och går. Några guldkorn jag själv nyss hittat är BL Global och Templeton Frontier. De innehåller sannolikt mer långtående fibrer som passar det maratonpass vi egentligen har framför oss./claes