Ljust över dysterkvistar

När alla är skeptiska är det dags att bli positiv. Senaste månaderna har rekordmånga sålt aktier. Och privathandeln är låg. Då är det dags att leta köptips.

Svenskarna har inte varit så skeptiska till sitt sparandet på många år. Vi sparar ytterst lite i fonder. Aktiehandeln är på bottennivå. 80 000 svenskar har sålt sin sista aktie i någon av våra stora bolag senaste kvartalet. Ericsson och Telia tappar flest. Bland 25 största bolagen har svenskarna sålt 24, senaste kvartalet. Istället väljer vi sparkonto för pengarna.

Orsaken som många sparare återkommer till gäller framtidsbilden. Den känns osäker säger de. Men när jag talar med ekonomer och analytiker som varit med både 30 och 40 år tycker de inte att bilden är ovanligt svår eller hotande. Den stora bilden med så kallade makrodata som är svårbegriplig, inte bara för proffsen. Men allt som är obegripligt är inte negativt. Utan vi kanske blir onödigt skeptiska, bara för att bilden är komplex.

Att vi blir siffer-utmattade är inte konstigt. Förr var det mest bara USAs börs som styrde vår. Nu följer bevakning hela världens valutor, arbetslöshet, produktion, tillväxt… Aldrig har så mycket data sköljt över oss.

Men det är inte becksvart. Börsen är upp 15% senaste året. I USA pekar 4/4 BNP-faktorer uppåt, första gången sedan 2007. Samtidigt finns rekordpengar utanför börsen och räntan är på väg fortsatt nedåt.  Svängningarna på börsen är samtidigt låga. Det så kallade oros-indexet (VIX) är ovanligt lågt.

Och nu börjar ett gryende intresse för aktier att märkas. Antalet privatpersoner som letar efter köplistor har ökat markant sista tiden. Flest Private banking-kunder i år öppnar konto. Antalet telefonsamtal och mejl om sparande har också stigit tydligt senaste tiden.

MITT RÅD:
– Räntan ger idag 1-2%. Väntar du dig mer på börsen närmaste 2-3 åren: välj börsen i så fall
– Börja med breda aktiefonder
– Fortsätt med smala aktiefonder eller aktier

 

Vad väljer du nu?/claes hemberg

publicerad
4 december 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram