Luras inte av vd

Ibland gör börsvd:ar bort sig rejält. Nu sker det i Hexagon: Hexagons vd säljer. Kursen dyker 7%. VD snackar kursdubblare. Kursen stiger 3%. Det kraftigt fotfel av en vd.  Sådant lurar lätt vanliga sparare. Nej, vi ska aldrig lita på vd:ar som snackar framtida aktiekurser.

 

vd:ar kan ibland bli oroliga. I synnerhet när de själva sålt en hel massa aktier i det egna bolaget. Så sitter de  på kammaren och håller tummarna att kursen inte ska falla på beskedet. I Hexagons fall som blev det ett ras – 7%. Och plötsligt reagerar vd:n med ryggmärgen och går ut och pratar: ”Vansinnigt att sälja nu. Jag ska dubbla kursen på några år sikt”.

Sådana vd-ord tar vanliga småägare som en analys och köprekommendation och insidertips i ett. Det lurar 10 000-tals att köpa. Det var sådana ordvrängerier som lurade folk in i Fermenta och Icon. Sådana vd-ord måste vi slå dövörat till. Orden är fel, fula, klantiga… för så ska en vd inte prata. Hur stressad han än är.

Vd:ar ska gärna, ofta och mycket tala om det egna bolaget. Han eller hon kan tala om kostnader, marknader, produkter… till öronen faller av på åhörarna. Men det finns en tydlig gräns. Aktiekursen. En VD ska aldrig prata om, beröra eller ens snudda vid aktiekursen. För kursen är aldrig fel eller rätt. Aktiekursen är omvärldens samlade bild.

En vd ska aldrig kommentera sina kommentatorer. Då blir det en obegriplig rundgång i systemet. Som att Zlatan ska betygsätta domarna. Eller att Reinfeldt skulle säga att väljarna har fel. Den rundgången är vansklig, farlig och snart obegripligt vilseledande. 

Därmed inte sagt ett ord om bolaget Hexagon. Hexagon kan vara köpvärt. Eller säljvärt. Jag är bara orolig för att folk litar på vd:ns köprekommendation. Det gjorde folk också i Diamyd, Enron, Madoff… Och det sker dagligen rader av sektliknande småbolag. Det måste en storbolags-vd undvika. 

Vilka förväntningarna har du på en börs-VD?/claes hemberg

publicerad
26 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram