Majtåget missar storkapitalet

125 år har majtågen marscherat runt jorden. Men idag tror jag majtågen missar en storkapitalism som överlevt. Och den kostar oss över många miljarder varje år.

Det är nu 125 år sedan den första majdemonstrationen gick av stapeln. Några tusen arbetare hade mötts på hömarknaden i Chicago. De ville demonstrera för 8 timmars arbetsdag. Det blev tumult och 30-talet arbetare och även några polismän omkom. Datumet var 4 maj 1886, för att vara exakt. Sedan dess marscherar människor i förstamajtåg världen över. 

Slagorden på 1 maj är ofta arbete, rättvisa och jämlikhet. Men viss arbetslöshet klarar vi. Däremot har fack och arbetsgivare mest missat en orättvisa och ojämlighet: kunskapen om våra pengar. Utan den kunskapen spelar det ingen roll hur mycket pengar vi tjänar. De kommer ändå aldrig att räcka.

Det  är en utbredd myt att lönen avgör välståndet. På låg nivå när årslönen stiger från 30 000 till 90 000 kronor förbättras hälsan och välståndet påtagligt. Sedan planar skillnaderna ut. Inte ens lotto-miljonärer mår bättre särskit länge. Nej, välstånd handlar inte om hög lön, utan att ta vara på de pengar vi har. Även västvärldens idag låga tillväxt kräver detta. En antikapitalism i ny bemärkelse skulle någon kunna kalla det.

Svenska politiker och myndigheter tänkt på detta i 40 år. Bättre utbud gör att vi idag kan få tre-fyra gånger mer än det gamla bankkontot. Vi kan få lägre skatt. Det är bara bankerna som är på efterkälken och säljer fortfarande 30 år gamla fonder för lika höga fond- och kontoavgifter.

Det är märkligt, överallt i samhället lär vi oss att jobba smartare. Men i bankvärlden står tiden stilla. Och omvärlden mest accepterar det. Det kostar svenska folket 40-50 miljarder varje år i onödiga avgifter…Lägg till avkastning vi missar för vi har trubbiga sparfomer så tappar vi 100 miljarder till. Varje år.

Vad demonsterar du för på första maj?/claes hemberg

publicerad
1 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram