Gå direkt till textinnehållet

Malaj bygger Kazakstan

(Astana/Kazakstan) När ryssarna lämnade Kazakstan kring 1990 gav det utrymme för nya investerare och nya värderingar. Vi träffar en grupp malaysier som hittat till den kazakstanska stäppen och byggt en cementfabrik.

Det är ett tunt snötäcke över stäppen. Vi har rest i buss flera timmar förbi öde magra jordar, några glesa byar med lösa hästar vid vägkanten. Men snön på marken är alldeles grå, för den gamla cementfabriken med ugnar från 60-70-talet spyr ut sot, när de eldas med kol till 1300 grader.

Fabriken byggdes redan på 30-talet för här i marken finns kalk och lera. De utgör 90 procent av råvarorna i färdig cement. Då var det ryssar som byggde och ledde fabriken. På samma sätt såg det ut över hela Kazakstan. När Sovjetunionens föll 1990 fick många industrier här stängdes ned. Hela landets ekonomi halverades på bara några få år. En av industrierna som stängdes ned var Steppe cement.

Steppe vy

En grupp malaysiska investerare hittade den ödelagda fabriken och började räkna på en renovering. ”Jag var chockad, när jag såg det första gången. Allt stod stilla, men krossar och ugnarna gick att renovera för 400 miljoner kronor räknade en tekniker ut. Så vi köpte fabriken från en lokal kazakier som hade kommit över fabriken”, säger vd vid fabriken Gan Chee Liong. Beloppet han betalade vill han inte berätta. Det skulle göra många andra så avundsjuka, menar han.

Under de första åren renoverade de den gamla anläggningen. Finanskrisen tvingade dem stänga ned i två månader. Men den gamla fabriken kostar dubbelt så mycket energi, jämfört med en modern fabrik. Därför har Stepp cement byggt en ny som nu ska tas i drift. Den gamla kommer därefter antagligen stängas ned. Sedan köpte för 15 år sedan har de investerat 420 miljoner kronor. I dag värderas bolaget på börsen till 900 miljoner kronor.

Steppe vd

”Tar vi hand om fabriken kommer den tjäna bra närmaste 30-40 åren, utan några större renoveringar,” säger Gan Chee Liong.

Jag talar med en av de malaysiska cheferna, Ram La: ”Att leda kazakerna är inte lätt. De tar inte order utan vill hellre argumentera. De dricker för mycket vodka.”

Här är en vanlig arbetarlön är 2 000 kr per månad. En kontorschef eller jurist kan tjäna 20 000 kr per månad. Senaste åren har kazakerna steg för steg lämnat det sovjetiska arvet. ”Varje vecka öppnar en ny gumma en ny affär”

”Steppe Cement har jag köpt till min Frontier-fond. Steppe ska snart öppna nästa linje och öka produktionen 20 %. Och efterfrågan finns här i regionen. Det har redan synts på aktien och det finns mer att hämta,” säger Hertta Alava, Fim fonder.

Chefen Gan Chee Liong är inte heller klar med jobbet, trots att han ny fullt 58 år.

”Jag har varit här i 9 år. Min fru har varit här i 4 år. Våra barn är i Australien. Jag är inte beredd att gå med hund än. Jag har kontrakt här några år till. Och jag har en fin fabrik som har 20 % vinstmarginal. Och jag lagar min malaysiska mat själv. Så jag klara mig bra här. Som pensionär vill jag flytta tillbaka till Kuala Lumpur.

Aktiekursen http://www.google.com/finance?cid=702153

Vill du bli delägare i Steppe Cement//claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord