Gå direkt till textinnehållet

Många kortsiktiga glasögon

Sparare har sålt aktiefonder och valt räntefonder senaste månaden. Är inte det konstigt när börsen och kronan är pressade. Borde de inte göra tvärt om?

 

Börsnedgången har givit spararna kortsiktiga glasögon. Det är som att vi inte tål nedgångar. Men eftersom vi inte ska använda alla våra sparpengar före sommaren, så tror jag vi överreagerar.

 

Fondspararna (maj)
Mest köptaMest sålda
HedgeFöretagsobl
Korta räntorRyssland
Långa räntaSverige
FöretagsoblNorden
PakistanTillväxt
Källa 200 000 fondsparare

Just nu ser vi hur sparare trots låga räntor och rekordstora innehav i räntor väljer sparare ofta just olika räntefonder. Personligen tänker jag inte konsumera mer närmaste tiden, utan väntar mig att alla negativism fortfarande syns på börspriserna. Istället tror jag på uppgång till julirapporterna och nästa återhämtning i höst. Jag är inte skeptisk. På vägen finns alltid grus och rykten, men väntar mig inget nytt börsdjup.

 

De få optimistiska spararna väljer under maj Pakistan-, bioteknik och Thailandfonder som också utvecklats klart bäst senaste månaderna. Bioteknik är lovvärt, men svårt på börsen. Något intresse för teknikfonder med mycket av den nynoterade aktien Facebook, har inte märkts.

Samtidigt har börser särskilt beroende av utlandskapital som Ryssland och Brasilien har tappat mest. Liksom den svenska kronan försvagats.

 

Skepsisen mot aktiefonder gör att sparare nu letar efter olika räntefonder i större grad. Men även på räntesidan har utvecklingen varit ojämn och svag. Pressade räntor har tillfälligt lyft de långa obligationsfonderna. Företagsobligationsfonderna har ofta pressats något.

Korta uppgångar i obligationsfonder har lockat många sparare. Men de långa räntefonderna kan snabbt tappa igen, vilket få sparare är beredda på. Utan många förknippar olyckligtvis långa räntefonder med stabil ränta, vilket är ett missförstånd.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord