Många missar ekonomiska fakta

Svenskarna tror att landets ekonomi har stått stilla år 2012 och snittsvensken tror att börsen steg bara en tredjedel av vad den verkligen gjorde. Äldre personer har betydligt bättre kunskaper än yngre. Det är också stora skillnader i kunskaper mellan män och kvinnor, visar aktuella Sifosiffror.

 

Svenskarnas bild av ekonomin är onödigt skeptisk. De upplevde att landets ekonomi stod stilla år 2012. Men i själva verket växte svenska ekonomin 0,9% förra året och börsen steg 12% plus utdelningar så landade utvecklingen på 15%. Men det känner inte svenskarna till. De tror att börsen steg en bara 4%.

 

Spararnas kunskap inför 2013

Det som stökar till bilden för svenskarna är alla mörka och smått obegripliga fakta om Europas ekonomi senaste åren. Debatten har vänt ryggen till plånboksfrågor. Okunskapen kan också förklara varför många sparare agerade så skeptiskt under 2012. Den stora sparformen blev sparkonto med plus 100 mdr trots lågra räntor på 1%. Medan spararna gjort uttag från aktiefonder, trots att de steg i värde.

 

Börsårets 2012 innebar en uppgång som är betydligt bättre än snittet över senaste 100 åren; 7,5% med utdelningar. Med utdelningar steg fjolårets börs dubbelt bättre än snittet. Men det har inte svenska folket uppfattat. Majoriteten ”Vet inte” eller svarar att den backat i värde.

Stora skillnader i kunskaperna märks mellan män och kvinnor. Män är tydligt mer pålästa, även om de också är långt ifrån sanningen.  Bäst på ekonomi är istället äldre svenskar. Av dem har ofta åtminstone 50 procent nära sanningen. De äldre känner mycket bättre till såväl ekonomin i sin helhet som börsen i synnerhet. Att snittsvensken skaffar sig en äldre vän för att sortera ut ekonomiska frågor är därför ett mycket aktuellt råd.

 

Vem kan du hjälpa med ett gott råd? /claes hemberg

 

publicerad
11 januari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram