Gå direkt till textinnehållet

Många missar ekonomiska fakta

Svenskarna tror att landets ekonomi har stått stilla år 2012 och snittsvensken tror att börsen steg bara en tredjedel av vad den verkligen gjorde. Äldre personer har betydligt bättre kunskaper än yngre. Det är också stora skillnader i kunskaper mellan män och kvinnor, visar aktuella Sifosiffror.

 

Svenskarnas bild av ekonomin är onödigt skeptisk. De upplevde att landets ekonomi stod stilla år 2012. Men i själva verket växte svenska ekonomin 0,9% förra året och börsen steg 12% plus utdelningar så landade utvecklingen på 15%. Men det känner inte svenskarna till. De tror att börsen steg en bara 4%.

 

Spararnas kunskap inför 2013

Det som stökar till bilden för svenskarna är alla mörka och smått obegripliga fakta om Europas ekonomi senaste åren. Debatten har vänt ryggen till plånboksfrågor. Okunskapen kan också förklara varför många sparare agerade så skeptiskt under 2012. Den stora sparformen blev sparkonto med plus 100 mdr trots lågra räntor på 1%. Medan spararna gjort uttag från aktiefonder, trots att de steg i värde.

 

Börsårets 2012 innebar en uppgång som är betydligt bättre än snittet över senaste 100 åren; 7,5% med utdelningar. Med utdelningar steg fjolårets börs dubbelt bättre än snittet. Men det har inte svenska folket uppfattat. Majoriteten ”Vet inte” eller svarar att den backat i värde.

Stora skillnader i kunskaperna märks mellan män och kvinnor. Män är tydligt mer pålästa, även om de också är långt ifrån sanningen.  Bäst på ekonomi är istället äldre svenskar. Av dem har ofta åtminstone 50 procent nära sanningen. De äldre känner mycket bättre till såväl ekonomin i sin helhet som börsen i synnerhet. Att snittsvensken skaffar sig en äldre vän för att sortera ut ekonomiska frågor är därför ett mycket aktuellt råd.

 

Vem kan du hjälpa med ett gott råd? /claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord