Många säljdagar

Börsturbulensen har fått 1 av 8 svenskar att sälja främst aktiefonder och aktier. Men att sälja kan också bli fel. Flera aktieägarna har tydligt varit på bettet och köpt tillbaka, när en billig fond borde vara de självklara valet för flertalet.

600 000 svenskar har sålt aktiefonder senaste veckorna. Ytterligare 400 000 har sålt aktier. Totalt har 13% reagerat. Det är de starkaste säljvågen vi någonsin sätt bland svenska sparare. Inte ens under finanskrisen sålde svenskarnas så fort.

Framför allt är det Sverigefonder och Allemansfonder som svenskarna sålt.  Det är också stora skillnader mellan olika sparare. Män har sålt närmast dubbelt så ofta som kvinnor. Höginkomsttagare har köpt mer. Och unga har sålt mest.

Spararnas taktik i börsoron är däremot mest chansartad. Att sälja nu för att avvakta lugnare börs, blir lätt ett blindskär. De flesta dröjer för länge i räntesparande. Att däremot sälja nu föra byta upp sig till billigare fonder eller bättre aktier kan rentav ge ett starkare sparande. Billigare fonder är ofta ren en gratisvinst. Men av de som säljer byter endast ett fåtal tillbaka eller bara 1 av 8 fondsparare.

Aktieägarna är däremot mer offensiva. Varannan aktieägare som sålt har redan köpt nya aktier, trots att raset fortsatt under perioden. Under raset har svenskarna sålt många gamla innehav som Volvo och Ericsson. Och köpt Sandvik och Teliasonera, men framför allt en rad nya aktier som Kappahl, Hexpool, Elekta mfl. Överlag har aktieägarna senaste tiden valt mer stabila aktier med högre utdelningar.

  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 

VIlka råd ger du?//Claes Hemberg

publicerad
22 augusti 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram