Gå direkt till textinnehållet

Mårder i finansbranschen?

Finansbranschen bygger strukturer, hierarkier och stabilitet. Men det vill INTE unga ha. Nu lämnar Mårder aktiespararna. Tyvärr tror jag han inte vill till finansbraschen. Där skulle han behövas.

 

Pratade med Gunther Mårder igår, efter att han kastat in handduken på Aktiespararna. Han verkligen storgillar organisationen och brinner för dess kall. Halv sitt liv har han verkat där. MEN när jag ringde låg han och slumrade. Han var påfallande lättad efter beslutet. Nu ska han bara umgås med familjen några månader. De väntar barn nummer två och ska bara vara fyra hela sommaren.

 

Kan du tänka dig att någon vd i finansbranschen eller erkänd chef skulle uttrycka sig så. Nej, för majoriteten i finansvärlden råder strama slipsar, jobb 6 dagar i veckan, alltid vara påläst och tillgänglig. Och bara lämna ett jobb? Nej, i finansbranschen finns två kategorier; slitvargar och karriärplanerare, skojas det. Samtidigt är finansvärlden en enorm hierarki, där chefer rapporterar till chefer som rapporterar till chefer. Vilka är då i finansbranschen för att förändra och förbättra?

 

Som reporter, för 20 år sedan, har jag varit runt i en rad industrier. Aldrig har jag sett så höga torn som i finansbranschen. Antalet chefer, specialister, enorma datasystem och drivor av ansvar har branschen löst med fler nivåer, riskansvariga, regelpärmar mm.
Hur krockar då detta inte totalt med vassa unga personligheter, uppfinnare, förändringsbenägna nytänkare. Sådana som förädlar och får företag att ta nya stora steg. Sådana som finansbranschen är akut behov av för att föryngra och förnya.

 

Osökt tänker jag på Gunther Mårder: Kommer han söka sig till finansbranschen tänker jag. Nej, absolut inte, tänker jag spontant. Han är för modern, för fri i tanken, för familjekär, för icke-bankig. Så missar branschen en given kandidat till ett toppjobb. Det är ett underbetyg åt finansbranschen. Och hur branschen ska ta sig ur denna återvändsgata har jag ingen aning om.

 

/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord