Mårder i finansbranschen?

Publicerat den 30 maj 2012 kl. 10:27

Finansbranschen bygger strukturer, hierarkier och stabilitet. Men det vill INTE unga ha. Nu lämnar Mårder aktiespararna. Tyvärr tror jag han inte vill till finansbraschen. Där skulle han behövas.

 

Pratade med Gunther Mårder igår, efter att han kastat in handduken på Aktiespararna. Han verkligen storgillar organisationen och brinner för dess kall. Halv sitt liv har han verkat där. MEN när jag ringde låg han och slumrade. Han var påfallande lättad efter beslutet. Nu ska han bara umgås med familjen några månader. De väntar barn nummer två och ska bara vara fyra hela sommaren.

 

Kan du tänka dig att någon vd i finansbranschen eller erkänd chef skulle uttrycka sig så. Nej, för majoriteten i finansvärlden råder strama slipsar, jobb 6 dagar i veckan, alltid vara påläst och tillgänglig. Och bara lämna ett jobb? Nej, i finansbranschen finns två kategorier; slitvargar och karriärplanerare, skojas det. Samtidigt är finansvärlden en enorm hierarki, där chefer rapporterar till chefer som rapporterar till chefer. Vilka är då i finansbranschen för att förändra och förbättra?

 

Som reporter, för 20 år sedan, har jag varit runt i en rad industrier. Aldrig har jag sett så höga torn som i finansbranschen. Antalet chefer, specialister, enorma datasystem och drivor av ansvar har branschen löst med fler nivåer, riskansvariga, regelpärmar mm.
Hur krockar då detta inte totalt med vassa unga personligheter, uppfinnare, förändringsbenägna nytänkare. Sådana som förädlar och får företag att ta nya stora steg. Sådana som finansbranschen är akut behov av för att föryngra och förnya.

 

Osökt tänker jag på Gunther Mårder: Kommer han söka sig till finansbranschen tänker jag. Nej, absolut inte, tänker jag spontant. Han är för modern, för fri i tanken, för familjekär, för icke-bankig. Så missar branschen en given kandidat till ett toppjobb. Det är ett underbetyg åt finansbranschen. Och hur branschen ska ta sig ur denna återvändsgata har jag ingen aning om.

 

/claes hemberg

 

 • Mathias Olsson

  Jag anser finansbranschen är den perfekta branschen för entreprenörer (unga som äldre) att starta företag inom. Man brukar ju säga att där det finns höga priser eller höga trösklar för kunder, där kan man som utmanare enkelt tjäna pengar.

  Avanza är ju ett sådant exempel, och jag försöker inte smöra nu, som utmanar. Fler sådana aktörer får plats i denna gigantiska (omsättningsmässigt) bransch som kallas finansbranschen.

  Jag har för mig att det var Walt Disney som sa att ”när man inte får ett jobb, då startar man eget”. Tänk på det allihopa. Finansbranschen ger er ett stort, öppet mål att skjuta på. Ta chansen.

 • Johan

  Mycket har förändrats i brnaschen de senaste åren och är en hel del mytet som lever kvar. I finansbranschen i Sverige kan du jobba trots små barn. Inte många som tittar snett på dig för att du vabbar eller är föräldraledig några månader. Har många vänner som är kvar som anställda i branschen och som lyckas kombinera jobbet med familjelivet vilket inte varit möjligt för äldre kollegor. Själv valde jag att säga upp mig för några år sedan då jag tyckte att allt var för stelbent. Försökte implementera lite nya ideer på banken jag jobbade på men det hände aldrig något så sade upp mig. Driver nu ideerna på egen hand och tjänar 5gg så mycket fast jag jobbar betydligt mindre.

  Re: Mathias Olsson
  Inträsdes barriärerna i finansbranschen är extremt höga så inte lätt att starta eget i den branschen. Är bara försäkringsförmedlare man kan bli som egen utan att det är så höga inträdes barriärer.

 • Claes Hemberg

  Roligt att ni är positiva till branschen. Det jag hör från de som prövat runt på banken är att det är tryggt, men att viljan till förändring är mycket låg. Förändringar drar ut på många år, om de någonsin blir av…

  Mycket fokus läggs på att dra in nya pengar, men väldigt lite fokuserar på att ge spararen ett bättre sparande.

  Berätta gärna mer om förändringarna ni ser – på ritigt. Jag är mycket nyfiken!

  /c