Gå direkt till textinnehållet

Mass-stopp första steget

Stoppet för massbyten i PPM är bara första steget. Snart kommer fler regler till spararnas fördel. Flera myndigheter, politiker och kommuner är spararnas intressen på spåren.

Den nyfunna medlemsorganisationen Svepen har i dagarna skrivit till högsta domstolen. De vill upphäva Pensionsmyndighetens beslut om att stoppa massbyten i PPM. Men istället andas den nya organisationen Sveparna panik. Plötsligt när deras bransch är på väg att upplösas och försvinna samlas de till aktion. Inte någonstanns nämer de resultatet av sin förvaltning. Vore det inte ett intressant argument? Hur mycket har svenska folket betalat i avgifter senaste åren och vad har de fått. Visst vore det också intressant.

Den nya organisationen utger sig istället för att tala för 630 000 sparare som ”frivilligt ingått avtal om PPM-förvaltning”. Det är förstås rent löjeväckande. Arma PPM-sparare känner ofta inte till vad de betalt för. Utan de har blivit påsålda ”något” i telefon. Spararna blir övertygade om att de mot 500 kronor kan stilla sitt PPM-samvete. Jag vet. Så är PPM-säljets hårda retorik. Så har den varit i min lur, många gånger. Även många av mina vänner förvånas över de bryska metoder som PPM-säljarna använder. De måste göra 10 000-tals samtal varje vecka. Andra sparare har gått med på ppm-säljets hårda tag – mot lägre bolåneränta.

Aldrig talar den nya organisationen Svepen ett alternativ. Den sparare som använder dessa årliga 500 kronor med 8% avkastning har du efter dina 40 år hela: 101 000 kronor på fickan. (om du sparar det på ex en kapitalförsäkring) Det är alltså ingen dussinaffär,som spararen gör över telefonluren. Utan samtalet kan snabbt kosta 100 000 kronor.

Med den enkla matematiken är det mycket svårt att beskydda massbyten. Särskilt när staten har ett gott alternativ som närmast gratis. Självklart ser Pensionsmyndigheten här se till spararnas bästa. Och stoppar PPM-säljarnas dyra byten åt ovetande PPM-sparare. Fler myndigheter borde göra motsvarande grepp!

Nej, att den nya organisationen Svepen beskrivning att deras kunder “frivilligt avtalat om tjänsterna” skönjer väl det problem som hela finansbranschen har. Sparare köper eller väljer sällan. Utan det är en bransch som mest hårdsäljer på spararna. Till och med bankanställda klagar.

Finansbranschens mindre noggräknade säljer dessutom vad som helst. Jag talade med en producent igår, senast. Flera säljare fullkomligen struntar i sannolikheten till att spararen får en god affär. Det ska bara se ut som en bra affär. Sedan spekulerar sparare egentligen helt ovetande i döfödda optioner, förpackade i en glättig förpackning. Och hela branschen får dåligt rykte. Här är redan finansinspektionen rådgivarna på spåren. Och reglerna lär bli betydligt tuffare framöver. Det ser jag fram mot. Sämre än så här kan det knappast bli.

Och då är stoppet av massbyten i PPM en bra signal. I spararnas intressen, så kan myndigheter inte acceptera massbyten. Och fler liknande grepp behövs och de lär komma, från fler myndigheter, kommuner, konsumentrådgivare och många fler.

Under tiden finns mdier som tar fram skräp-rådgivarna i ljuset. SVTs Uppdrag granskning kommer med några spännande dolda-kamera möten med finansrådgivare på SVT om någon vecka. Det lär stärka Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen i sitt arbete!

Vad säger du om branschens försäljning/claes hemberg